Great Michael

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Model Michaela u Royal Museumu

Michael, poznatiji pod nadimkom Great Michael, je karaka koja je godine 1512. porinuta u Škotskoj te služila kao ratni brod Kraljevske škotske mornarice.

Michael je bio dug 73 m i širok 11 m. Deplasman mu je iznosio 1000 t. Imao je četiri jarbola, te 24 topa i veći broj manjih artiljerijskih oruđa. Posada mu se sastojala od 300 mornara, 120 topnika i preko 1000 vojnika.

Michael je bio najveći ratni brod u zapadnoj Evropi svog vremena, i mnogi danas pogrešno misle da je to bio škotski odgovor na englesku Mary Rose. U stvari, brod je ime dobio po arhanđelu Mihovilu, te je bio namijenjen vođenju križarskog rata protiv Otomanskog imperija u svrhu oslobođenja Palestine.

Međutim, sklapanje saveza između Škotske i Francuske je Great Michael umjesto toga dovelo do upotrebe u ratu protiv Engleske. U augustu 1513. je bio dio škotske ekspedicije s ciljem napada na tadašnje engleske posjede u Francuskoj. No, umjesto toga Great Michael je sudjelovao u prepadu na Carrickfergus u Irskoj.

Vrlo brzo se pokazalo da je održavanje tako velikog broda iznad škotskih financijskih mogućnosti. U augustu 1513. je prodan Francuskoj gdje je postao dijelom francuske flote u Brestu. Škotski kroničari tvrde da su Francuzi dozvolili da taj brod "istrune", iako postoje indicije da je bio korišten u čuvenoj bitci kod Solenta tri desetlječa kasnije.

Gradnja Great Michaela je engleskog kralja Henryja VIII natjerala da naruči izgradnju još veće karake poznate kao Great Harry.