Gradska crkva Umeå

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gradska crkva Umeå

Gradska crkva Umeå (Švedski: Umeå stads kyrka) je crkva koja se nalazi u centu Umeå (Švedska), između Vänortsparkena i severne obale reke Ume. Otvorena je u 1894.

Dizajnirana je od strane gradskog arihetkte Fredrika Olaus Lindströma i izgrađena je u cigli sa kamenom temeljcem. Crkva je konstruisana između 1892 i 1894, i treća je u nizu crkva na istom mestu. Tri dopunske restauracije građevini su delomično promenili crkveni originalni izgled.

Historija

[uredi | uredi kod]
Oltar u gradkoj crkvi Umeå

Prva restauracija

[uredi | uredi kod]

1929, crkveno veće je odlučilo da sprovede velike obnove crkve. Krov koji prokišnjava je oštetio mural na plafonu kao i druga pogoršanja koja su dovela do neophodne velike obnove; pre ovog vremena, izvršene su samo manje popravke. Postojala je i želja da se uništi arhitektonska slika iz 1890-tih koja prikazuje "najteži period dekadencije arhitekture do danas".[1] Dvorski arhitekt Knut Nordenskjöld je bio odrežen da pregleda crkvu i daje sugestije za obnovu, koja je završila 1930. Njegovi predlozi su doveli do velikog broja diskusija, a posebno se provlačilo pitanje o predlogu dodavanja prolaza između crkvenih klupa.[2] 27. decembra 1935, crkveno veće je konačno odlučilo da implementira predlog dvorskog arhitekte. 17. januara, počeo je rad na crkvi. Galerija orulja i kor su prošireni; ventilacioni kanali su premešteni; unutrašnja vrata su dodata glavnom ulazu; dio poda je zamenjen krečnjačkim pločama, i unutrašnjost je prefarbna u mekanu belu. Crkva je ponovo otvorena na prvu subotu u Adventu 1937, sa predsedavajućim biskupom biskupije Luleå, Olof Bergqvist, koji je učestvovao u službi.

Izgradnja mosta

[uredi | uredi kod]

U 1971, odlučeno je da će se Östra Kyrkogatan prođiriti preko reke Ume, dodavajući treći most gradu. Na početku izgradnje, otkrivena je grobnica neposredno uz crkvu. U skladu sa zakonom antikviteta (Švedski: Fornminneslagen), izgradanj je zaustavljena u ljeto 1972, dok je područe bilo pod istragom od strane arheologa. Prvobitne granice groblja sui bile nepoznate i nisu bile registrovane ili mapirane. Iskopavanjem je otkopano četrdeset grobnih kovčega sa oko šezdeset kostura. U posljednjem grobu otkrivena je ploča sa čitko napisanim imenom i to je bio porodični grob guvernera Pehr Adama Stromberga. Nadgrobni spomenici nisu pronađeni. Smatra se da su nadgrobni spomenici uništeni u požaru 1887, kao i dokumentacija porodičnih grobova. Nakon što su posmrtni ostaci pregledani, oni su vraćeni crkvi u plastičnim vrećama. Crkveni domar je pokopao plastične vreće bez dokumentovanja tačnih lokacija, i nakon kratkog vremena on je umro.[3]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Olofsson, Sven Ingemar (1972). Umeå stads historia 1888-1972. Umeå Kommunfullmäktige. str. 616. 
  2. Lindholm, Simon (1994). Umeå stads kyrka 100 år: jubileumsskrift. str. 68. ISBN 91-630-3164-7. 
  3. Rosén, Bo (1997). Pehr Adam Stromberg : omstridd landshövding i Västerbottens län under finska kriget 1808-1809. str. 142-145. ISBN 91-971050-9-0. 

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]