Gnej Domicije Korbulon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Statua Korbulona u nizozemskom Voorburgu, izradio Albert Termote (1887 - 1978)

Gnej Domicije Korbulon (Gnaeus Domitius Corbulo, 7 - 67) bio je rimski vojskovođa iz vremena ranog Carstva.

Korbulon se rodio kao sin istoimenog rimskog senatora, a po majci Vistiliji je bio brat Milonije Cezonije, buduće rimske carice. O njegovom ranom životu ima malo podataka, ali za vrijeme vladavine Cezonijinog supruga Kaligule je godine 39. postao konzul. Nakon Kaliguline smrti njegova javna karijera je zamrla sve do godine 47. kada ga je novi car Klaudije imenovao komandantom rimskih snaga u Donjoj Njemačkoj sa štabom u današnjem Kölnu. Korbulon je, kako bi olakšao vojne komunikacije, dao iskopati kanal poznat kao Fossa Corbulonis (Korbulonov kanal, a koji je spajao rijeku Rajnu s rijekom Meuse. Vjeruje se kako je taj kanal poslužio kao osnova za današnji Vliet u Nizozemskoj.

Korbulon se nakon toga vratio u Rim gdje je ostao do 52. kada ga je Klaudije poslao za guvernera Azije. Dvije godine kasnije mu je novi car Neron povjerio čuvanje istočnih granica Carstva. Korbulon je godine 58. uspostavio rimsku vlast nad odmetnutom Armenijom i uspješno odvratio partskog kralja Vologasa I od napada na rimska područja.

U međuvremenu je u jednoj od zavjera za svrgavanje Nerona sudjelovao Korbulonov zet Lucije Anije Vincijan, a što je bilo dovoljno da Korbulon padne u carevu nemilost. Korbulon je smijenjen a na njegovo mjesto postavljen Vespazijan. Korbulon je pozvant u Korint gdje su ga dočekali carevi glasnici s naređenjem da izvrši samoubistvo. Korbulon je to odmah učinio, bacivši se, po predaji, na mač s usklikom Aksios!

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Military History, Vol. 23, Number 5, p. 47-53
  • Christian Settipani, Continuite Gentilice et Continuite Familiale Dans Les Familles Senatoriales Romaines, A L'Epoque Imperiale, Mythe et Realite. Linacre, UK: Prosopographica et Genealogica, 2000. ILL. NYPL ASY (Rome) 03-983.
Prethodi:
Marcus Aquila Iulianus i Publius Nonius Asprenas
Dopunski konzul Rimskog Carstva
dopunski konzul pod Kaligulom zajedno sa Lucijem Apronijem Cezijanom; Quintus Sanquinius Maximus, Domitius Afer, Aulus Didius Gallus suffecti
39
Slijedi:
Kaligula