Gaj Silije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gaius Silius)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gaj Silije (Gaius Silius) je bilo ime dvojice rimskih konzula - oca i sina - koji su služili u doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije.

Gaj Silije Stariji[uredi | uredi kod]

Stariji Gaj Silije (? - 24) bio je imenovan za konzula godine 13. Za vrijeme njegovog mandata je August napisao oporuku. Godine 14. je pod Germanikom služio kao komandant rimskih snaga u Donjoj Gemraniji, a godine 15. mu je priređen trijumf. Car Tiberije ga je imenovao glavnim poreznikom Rimska Galija|Galije, a godine 21. je posato guverner Gornje Germanije.

Oženio se za Sosiju Galu, a par se sprijateljio sa Tiberijevom snahom Agripinom Starijom. To ih je dovelo u nemilost zahvaljujući Sejanovim intrigama, te su optuženi za izdaju. Silije je 24. izvršio samoubistvo, a Gala je prognana i kasnije umrla. Senat je konfiscirao svu njihovu imovinu, a kasnije ih vratio njihovoj djeci.

Gaj Silije Mlađi[uredi | uredi kod]

Mlađi Gaj Silije (? - 48) je bio sin starijeg Gaja Silija. Antički izvori ga opisuju kao inteligentnog i naočitog čovjeka. Kao takav je doživio brz politički uspon pod vlašću cara Klaudija. Godine 47. je postao senator, a sljedeće je godine imenovan za senatora. Bio je oženjen za plemkinju po imenu Junija Lepida Silana.

U Silija se zaljubila carica Valerija Mesalina, te je Silije s njom započeo ljubavnu vezu. Mesalina ga je natjerala da se razvede od žene i oženi za nju, iako je njen suprug Klaudije još uvijek bio živ. Silije, koji nije imao djece, čak je planirao usvojiti Klaudijevog sina Britanika. Klaudijev oslobođenik Narcis je, međutim, razotkrio njihov "brak" i zavjeru protiv Klaudija. Car je nakon toga naredio Mesalinino i Silijevo pogubljenje.