GLONASS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
GLONASS satelit

GLONASS (ruski: ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система), doslovno: "globalni navigacijski satelitski sistem") je satelitski navigacijski sistem koji je započeo SSSR 1976. Po raspadu Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela projekat i on se trenutno nalazi u nadležnosti ruskih svemirskih snaga.

Sistem je zamišljen kao mreža od 24 geostacionarna satelita koji metodom trigonometrije definišu poziciju objekta na površini Zemlje i prijemniku šalju podatke o njegovoj poziciji.

GLONASS je završen tokom prve polovine devedesetih, no usled loše ekonomske situacije ubrzo posle završetka postao je gotovo nefunkcionalan. Ruska vlada je 2001. započela projekat modernizacije sistema u koji je uključena i Indijska vlada. GLONASS bi trebao da bude potpuno operativan tokom 2009.

Trenutno stanje[uredi | uredi kod]

Sistem je (stanje u septemberu 2007) delimično operativan i sastoji se od deset satelita.[1]

Tokom zadnjih godina sistem je podešavan tako da mu pokrivenost nad Čečenijom bude najbolja na uštrb ostatka sveta. Trenutno se na teritoriji cele Rusije signal može dobiti tokom 37.4% dana (signal nije dostupan u kontinuitetu 37.4% dana već se uz prekide u 37,4% dana može naći signal.[2]

Civilna upotreba[uredi | uredi kod]

Vladimir Putin je 18. maja potpisao dekret kojim se dozvoljava slobodan pristup navigacionom signalu dozvoljenom namenjenom za civilnu upotrebu bez naknade kako za građanje i pravna lica iz Ruske federacije tako i za ceo svet.[3]


Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "GLONASS constellation status..." RSA, 2007
  2. "Integral accessibility..." RSA, 2007
  3. "The services of system..." Ria Novosti, 2007

Vanjske veze[uredi | uredi kod]