Fotodinamička terapija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fotodinamička terapija
Intervencija
Prikaz izbliza ruku hirurga u operacionoj sali sa svetlosnim zrakom koji se kreće duž optičkog vlakna tokom fotodinamičke terapije. Njegov zrak je laserski zrak koje razdvojen u dva različita stupnja da bi se kreirala odgovarajuća terapeutska talasna dužina. Pacijentu je dat fotosenzitivni lek koje su apsorbovale ćelije raka. Tokom operacije, svetlosni zrak se postavlja na mesto tumora, čime se aktivira lek koji ubija kancerozne ćelije.
MeSHD010778

Fotodinamička terapija (PDT, fotohemoterapija) je forma fototerapije koja koristi netoksična, na svetlost senzitivna jedinjenja, koja se selektivno izlažu svetlosti, nakon čega ona postaju toksična za ciljne maligne i druge obolele ćelije. Potvrđeno je da PDT ima sposobnost ubijanja mikrobnih ćelija, uključujći bakterije, glive i viruse. Popularna je primena PDT u tretmanu akni. Ona nalazi kliničku primenu u tretiranju širokog opsega medicinksih oboljenja, uključujući starosnu makularnu degeneraciju i maligne kancere,[1] i smatra se terapeutskom strategijom sa koja je minimalno invazivna i toksična.

Većina modernih PDT primena obuhvata tri ključne komponente:[1] fotosenzitizer, izvor svetlosti i kiseonik tkiva. Kombinacija ove tri komponente dovodi do hemijske destrukcije bilo kojeg tkiva koje je bilo selektivno apsorbovalo fotosenzitizer ili je lokalno izloženo svetlosti. Talasna dužina svetlosti treba da bude podesna za pobuđivanje fotosenzitizera da bi se proizvele reaktivne vrste kiseonika. Te reaktivne vrste kiseonika generisane putem PDT su slobodni radikali (Tip I PDT) generisani putem apsorpcije elektrona ili transfera sa molekula supstrata i visoko reaktivnog stanja kiseonika poznatog kao singletni kiseonik (Tip II PDT). Za razumevanje PDT mehanizma važno je razlikovati ga od drugih laserskih terapija, kao što je laserko zarastanje rana i rejuvenacija, ili uklanjanja dlaka intenzivnim pulsirajućim svetlom, koje ne koriste fotosenzitizer.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Wang, SS; J Chen, L Keltner, J Christophersen, F Zheng, M Krouse, A Singhal (2002). „New technology for deep light distribution in tissue for phototherapy”. Cancer Journal 8 (2): 154–63. DOI:10.1097/00130404-200203000-00009. PMID 11999949. 
    Lane, N (Jan 2003). „New Light on Medicine”. Scientific American. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Intracelularni hemoterapijski agensi