FK Viktoria Žižkov

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fk Viktoria Žižkov)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

FK Viktoria Žižkov (puni naziv: Fotbalový klub Viktoria Žižkov) je češki profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Žižkovu u Pragu. Klub je osnovan 1903. godine pod imenom SK Viktoria. Klub tradicionalno poznat po crvenoj, bijeloj i crnoj boji jedan je od osnivača prve profesionalne lige u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1925. godine. Uz Spartu i Slaviju bio je jedan od najboljih klubova lige, sezone 1927./28. čak osvaja i naslov prvaka koji će biti prvi i posljednji. Nakon toga klub je zadesio period stagnacije koji će vrhunac dosegnuti nakon Drugog svjetskog rata. Klub je između 1951. i 1965. nosio drugo ime te tada igra u nižim rangovima natjecanja. Bolji period klub doživljava nakon prestanka komunističke vlasti. Od 1993. do 2004. klub se stabilizira te povremeno nastupa u prvoj ligi, zadnji put u sezoni 2011./12. Klub utakmice igra na stadionu u Žižkovu s kapacitetom od 5600 gledatelja.

Povijest[uredi | uredi kod]

Počeci[uredi | uredi kod]

Slavia - Viktoria Žižkov 1933. godine

Nogomet se u Žižkovu, praškom kvartu, počeo igrati još 1897. godine. Prvi sastavi se počinju ovdje organizirati oko 1900. kada je osnovana Viktoria, koja vrlo brzo nestaje. Klub se obnavlja 1903. članovi Češke sokolske zajednice Karel Pittl, Josef Friedl i Rudolf Bus. Prvi tim činili su uglavnom polaznici žižkovskih škola. Među najpoznatijim igračima tog vremena bili su učenici žižkovske realke Antonín Hušek, Rudolf Klapka i Jaroslav Mysík. Statut kluba odobren je 1904., čime je krug pretvoren u punopravni tim Sportovni klub Viktoria. Godine 1906. klub je zabilježio jedan od prvih značajnijih uspjeha, pobjedu nad Spartom rezultatom 1-0.

Godine na stadionu Ohradě (1909.-1928.)[uredi | uredi kod]

Viktoria svoj stadion nije imala sve do 1909. godine. Tek tada klub uspijeva dobiti zemljište nekadašnje biciklističke staze Ohradě (Veledrom Ohrada). Iste godine 29. rujna svečano je otvoreno novo igralište. Godine 1911. članom odbora momčadi postaje istaknuta osoba, Rudolf Henčl, kasnije predsjednik kluba. Viktoria je tada zabilježila još jedan uspjeh, prvi put pobjeđuje Slaviju s 1-0. Iza Slavije će Viktoria završiti sezonu u prvom saveznom prvenstvu. U finalu Pohára dobročinnosti Slavia je 3:4 od Viktorije. Isti suparnici sastaju seu finalu kupa 1913. i 1914. te će u oba navrata Viktorija pobijediti s 2:0, odnosno 1:0. U prve dvije godine lige ekipa Žižkova zauzela je 3. mjesto. Najveći uspjeh Viktoria je postigla u godini 1927./28. u kojoj je slavila svoj prvi i do sada jedini naslov prvaka. Nakon toga, momčad je sudjelovala na Srednjoeuropskom kupu (Středoevropského poháru). Viktoria je prošla protiv zagrebačkog Građanskog, ali je u polufinalu ispaa od bečkog Rapida. Godine 1928. odlučeno je da se igralište u Ohradu sruši i da se na njegovom mjestu grade novi stanovi. Momčad je pronašla mjesto za novi stadion u Starim Strašnicama (Starých Strašnicích) u Třebešinu. Plan je bio da stadion ugosti oko 35.000 gledatelja, no čak i nakon otvorenja novog stadiona, Viktoria je često igrala na igralištima drugih praških klubova.

Period stagnacije (1928.-1948.)[uredi | uredi kod]

Posljednji veliki uspjeh klub je postigao 1929. godine, kada je postao viceprvak lige. Uslijedio je postupni pad na tablici, koji je završio ispadanjem iz Prve lige 1934. godine. Već 1936. Viktoria se uspijeva vratiti u najviši rang, ali se sljedećih godina najviše borila za opstanak tamo. Podbacila je u sezoni 1940./1941., kada je napustila najvišti rang. Klub koji se suočavao s financijskim problemima odlučio je izgraditi nagnutu stazu za bicikliste između igrališta i tribina. No, taj je korak značio daljnje gubitke za klupsku blagajnu. Zbog slabe vidljivosti iza golova posjećenost nogometnih utakmica značajno je pala. Viktoria se nakon dvije godine ponovno vratila u prvu ligu te je u sezoni 1943./44. zauzela 5. mjesto. U obnovljenoj čehoslovačkoj ligi opet je imala problema, te je 1947. ponovno ispala u niži rang.

Nakon 1948.[uredi | uredi kod]

U sezoni 1948./1949. Viktoria je nakon jesenskog dijela bila prva. No, nakon komunističkog prevrata dosadašnji rezultati su poništeni i proljeće se opet igralo ispočetka. Novi režim odlučio je povezati sportske momčadi s industrijskim poduzećima, što se pokazalo kao težak udarac za klub. U Žižkovu, koji je uglavnom bio stambeni prostor, nije bilo odgovarajućeg pokrovitelja za momčad. Godine 1952. klub je konačno dodijeljen udaljenoj firmi Avii Čakovice. Međutim, gubitak objekata za klub značio je praktički kraj. Iste godine u Žižkovu je formiran tim s posebnim nazivom Údržba, koji je sljedeće godine preimenovan u Slavoj Žižkov. Novi klub morao je krenuti s igranjem iz najnižih natjecanja. Tek 1958. dospio je do divizije, ali je iduće godine prošao u 2. ligu. Tada su igrači kluba ponovno počeli igrati u tradicionalnim prugastim dresovima. Godine 1965. klub je konačno preimenovan u ViKtoria Žižkov. Najbliži povratku u 1. ligu klub je bio 1967. godine kada je osvojio 2. mjesto u 2. ligi. Zatim je uslijedilo razdoblje izmjenjivanja uspjeha i neuspjeha kada klub nestabilno putuje ligama.

Nakon pada komunizma i dolaska Vratislava Čekana (1992.-1996.)[uredi | uredi kod]

Godine 1992., kada je klubu prijetio bankrot, Viktoriju je kupio biznismen Vratislav Čekan. Od Slušovica otkupljuje prava za sudjelovanje u ČMFL-u i jača klub kvalitetnim igračima. Viktoria iduće sezone lagano prolazi u prvu ligu. U sezoni 1993./1994. momčad je stigla do osmog mjesta. Uz to, u finalu Kupa Češke igraju sa Spartom koju će nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobjediti. Sljedeće godine ekipa poseže za obranom kupa, ali u finalu gubi od Hradec Královéa na jedanaesterce. U ljeto 1996. Čekan je upao u financijske probleme i prodao klub.

Od 1996. do danas[uredi | uredi kod]

Najveći moderni uspjesi i skandali povezani su s radom Ivana Horníka. U sezoni 2000./2001. Viktoria je u finalu osvojia Kup pobjedom Sparte nakon produžetka rezultatom 2:1. Ligaške 2001./02. godine naslov je izgubila tek u posljednjim minutama utakmice posljednjeg kola protiv Slavije i na kraju zauzela 3. mjesto. Isti uspjeh ponovila je i sljedeće godine. Godinu dana kasnije, u sezoni 2003/04 Viktoria je ispala u drugu ligu. Nakon toga je izbila korupcijska afera. U centru afere bio je menadžer Ivan Horník, a Viktoriji je nakon dokazivanja mita oduzeto 12 bodova od početka druge lige sljedeće godine. Uz to je došla i smjena kadrova i nova uprava kluba. U sezoni 2007./08. klub se vratio u najviše natjecanje, gdje se zadržao samo dvije godine. Godine 2010./11. klub osvaja Gambrinus ligu, ali nakon godinu dana ispada i nastavlja igrati u 2. ligi.

U sezoni 2014./15. kulminirao je dugogodišnji dug, što je inače značilo i trenutni bojkot igrača zbog višemjesečnih neisplaćenih plaća. Nakon toga, Gradska vijećnica četvrti Prag 3 (Žižkov), kojoj Viktorka duguje 900.000 kruna za najam stadiona, zatražila je otplatu duga. To je povezano i s kasnijom prijetnjom gubitka vlastitog stadiona. Unatoč tome, klub je uspio završiti na 4. mjestu, nekoliko bodova od napredovanja u najviše natjecanje. No, 18. lipnja 2015. klub je izgubio drugoligašku licencu, uprava kluba je sve prihvatila i naknadno objavila da mora čekati vlasnika kluba i njegovu naknadnu odluku u kojem će natjecanju klub nastupati u sljedećoj sezoni 2015. /16.[1] Na kraju sezone je igrao ČFL, gdje je završio na 3. mjestu, a nakon što je prvi SK Viktorie Jirni odbio proći, a drugi SK Zápy nije dobio licencu, vratio se u 2. ligu.[2]

Reference[uredi | uredi kod]