Filmski projektor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Filmski projektor firme Sharp

Filmski projektor ili kinoprojektor opto-mehanički je uređaj za prikazivanje filma[α 1] (pokretnih slika) na platno. Većina optičkih i mehaničkih elemenata, osim rasvetnih i zvučnih uređaja, prisutna je u filmskim kamerama. Moderni filmski projektori su posebno izrađeni video projektori.

3D Projektor[uredi | uredi kod]

3D filmovi su filmovi napravljeni da daju iluziju trodimenzionalne čvrstoće, obično uz pomoć posebnih naočara koje gledaoci nose. U nekom su obliku postojali od 1915. godine, ali su u velikoj meri potisnuti u filmskoj industriji zbog skupog hardvera i procesa potrebnih za proizvodnju i prikazivanje 3D filma te nedostatka standardiziranog formata za sve segmente zabavna industrija.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Filmska umetnost je posebna vrsta umetnosti koja se služi sopstvenim jezikom, gramatikom i stilistikom, čija se suština ogleda u estetski organizovanim ritmički usklađenim redosledima različitih fotografisanih prizora u kretanju, koji pri projekciji stvaraju iluziju realnosti. Ona je sintetička umetnost koja pored sopstvenih izražajnih sredstava koristi i sredstva drugih umetnosti: književnosti, pozorišta, slikarstva i muzike. Elementi tih umetnosti transformišu se u filmu, gube samostalnost i kvalitativno se menjaju, stvarajući iluziju doživljaja na gledaoca. Izražajna sredstva filma leže u izboru planova i njihovog povezivanja, montaže.