Fatah al-Islam

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Fatah al-Islam (Arapski:فتح الإسلام) je salafistička grupa formirana novembra 2006. godine.[1]. Pojedini mediji grupu opisuju kao džihadiste[2] inspirisane Al Kaidom. Grupa je postala poznata maja i juna 2007. godine kada je počela sukob sa libanskom vojskom kod Nahr al-Bared izbegličkog kampa.

Brojnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Zvanični govornik za Fatah al-Islam grupu je Abu Salim Taha. Ova grupa verovatno ima oko 150 naoružanih boraca, a navodi se da ima pet Palestinaca i Sirijce, Saudijce i druge arapske džihadiste koji su se borili u Iraku. Takođe se navodi da grupa ima oko pedeset Libaniskih sunita.

Sirijski ambasador je rekao da su vođe grupe većinom Palestinci, Jordanci, Saudijci i nekoliko njih su verovatno Sirijci. Al Hajat novine navode da Fatah al-Islam ima veze sa Sirijom i da većina oficira ove grupe su Sirijci. Najveći broj mrtvih iz grupe su Saudijci. Postoje izveštaji da su među borce ove grupe došli i borci iz Čečenije.

Ideologija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema Rojtersu, glavni ciljevi Fatah al-Islama su da napadnu Izrael.[traži se izvor od 07. 2010.]

Nekoliko novinskih organizacija navode da Fatah al-Islam ima veze sa Al Kaidom.[traži se izvor od 07. 2010.] U nekim izveštajima se čak tvrdi da je Fatah al-Islam deo Al Kaidine terorističke mreže. Ova grupa je takve navode negirala, ali je potvrdila da se slaže sa istom da se treba boriti protiv „nevernika“. Izjave ove grupe su počele da se pojavljuju na istim internet stranicama na kojima se navode izjave Al Kaide.

Sirijski ambasador Bašar Jafari, odgovarajući na libanske tvrdnje da je Sirija sponzor grupe Fatah al-Islam, naveo je Rojtersu da su članovi ove grupe hapšeni u Siriji zbog veze grupe sa Al Kaidom, i da su uhapšeni nakon oslobađanja pobegli iz države. Jafari je takođe rekao da ako bilo koji član dođe u Siriju, da će biti pritvoren i da se ne bore za Palestinu već za Al Kaidu.[traži se izvor od 07. 2010.]

23. maja 2007. godine Arapska Liga je u svojoj izjavi osudila kriminalna i teroristička dela koja je počinila Fatah al-Islam grupa i dodala da grupa nema povezanosti sa palestinskim pitanjem niti sa islamom[traži se izvor od 07. 2010.].

Hezbolah je izjavio da je potrebno političko rešenje za krizu i da osećaju da ima neko ko bi želeo da uništi Libansku armiju.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]