Emisijska maglica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Emisione magline su difuzne magline koje se sastoje od gasa (dominantno vodonik) koga osvetljavaju zvezde, po pravilu vrlo tople zvezde O i B klase. Ove zvezde emituju UV svetlost pobuđujući atome u maglini, koji potom emituju vidljivu svetlost vraćajući se u osnovno stanje (fluorescencija)[1]. Kako se emisione magline sastoje pre svega od vodonika, svetlost koju emituju potiče pre svega od H II spektralne linije vodonika zbog čega su crvene boje[1][2]. Ako su prisutni i atomi drugih elemenata, oni mogu uzrokovati pojavu i drugih boja (najčešće je u pitanju kiseonik koji daje zelenu svetlost, a u kombinaciji sa crvenom od vodonika nastaje žuta). Ako je prisutna i reflektujuća komponenta, ona će dati plavu boju (kao kod refleksionih maglina)[2].

Galerija[uredi - уреди | uredi kôd]

S obzirom na to da su emisione magline povezane sa stvaranjem zvezda koje se u našoj galaksiji dešava u spiralnim kracima, u njima se nalaze i neke od najspektakularnijih emisionih maglina[3]:

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Patrick Moore (2000) (((en))). The Data Book of Astronomy. Bristol: IOP Publishing Ltd. str. 308 str. ISBN 0-7503-0620-3. 
  2. 2,0 2,1 „Emissoin Nebulae” (((en))). Australian Astronomical Observatory. 2. januar 2003.. http://www.aao.gov.au/images/general/emission_frames.html. Pristupljeno 25. jun 2012. 
  3. Ian Ridpath (2006) (((en))). Astronomy (Eyewitness Companions). Njujork: DK Publishing, Inc.. str. 63. str. ISBN 0-7566-1733-2. 

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]