Elija Petina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Elija Petina (latinski: Aelia Paetina, 1. vijek nove ere) bila je druga žena rimskog cara Klaudija. Njen biološki otac bio je Sekst Elije Kat, konzul 4. godine n.e., dok joj je majka danas nepoznata.

Porodica[uredi | uredi kod]

Rođena je u porodici Elija Tuberonaca, i tako je očito poticala od Kvinta Elija Tuberona, konzula 11. g. pne. Njen je otac možda umro kad je bila vrlo mlada, jer ju je odgojio rođak - prefekt pretorijanske garde Lucije Sej Strabon, biološki otac njenog adoptivnog brata Lucija Elija Sejana, zapovednika pretorijanske garde pod carem Tiberijem.

Elija Petina udala se za budućeg cara Klaudija 28. godine kao njegova druga supruga. Njihovo jedino dete bila je kćerka Klaudija Antonija, rođena 30. godine. Klaudije se razveo od Paetine posle oktobra 31. godine, kada je njen adoptivni brat pao u nemilost i bio ubijen.[1] Prema Svetoniju, Klaudije se razveo od Petine zbog nekih lakših prestupa.[2] Neki su sugerisali da bi se ovi blagi prestupi mogli zapravo odnositi na Petininu "mentalnu okrutnost" prema Klaudiju.[3]

Godine 48. nove ere, nakon pogubljenja Klaudijeve treće žene Valerije Mesaline, Klaudije je razmišljao da se oženi po četvrti put. Klaudijev oslobođenik Tiberije Klaudije Narcis mu je predložio ponovni brak sa Petinom i podsetio ga da već imaju zajedničko dete. Narcis je takođe izjavio da će Petina ceniti Antoniju pored Klaudija Oktavije i Britanika, Klaudijeve dece sa Mesalinom. Ali jedan drugi oslobođenik, Gaj Julije Kalist, bio je protiv toga da se Klaudije ponovo oženi Petinom rekavši Klaudiju da se već jednom razveo od nje; Kalist je rekao da će je ponovna udaja za cara učiniti još bahatijom. Kalist je predložio Loliju Paulinu, Kaligulinu treću ženu. Treći oslobođenik, Marko Antonije Palant, preporučio je Klaudijevu nećakinju i Kaligulinu sestru, Agripinu Mlađu, koja je takođe imala dete iz prethodnog braka, budućeg cara Nerona. Na kraju je izabrana Agripina.[4]

Opisi u umetnosti[uredi | uredi kod]

Petinu je igrala Liane Aukin u TV seriji iz 1976. godine Ja, Klaudije.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. de la Bédoyère, Guy (2018). Domina. Yale University Press. str. 177. ISBN 9780300230307. 
  2. Seutonius; Rolfe, John C. (2018). The Twelve Caesars. Dover Publications. str. 280. ISBN 9780486822198. 
  3. Leon, Ernestine (1948). „The Imbecillitas of the Emperor Claudius”. Transactions and Proceedings of the American Philological Association 79: 85–86. 
  4. Tacitus (1973). The Annals of Imperial Rome. Penguin UK. ISBN 9780141904795. 

Izvori[uredi | uredi kod]