El Dorado (film, 1921)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
El Dorado
Režija Marcel L'Herbier
Scenario Marcel L'Herbier
Uloge Ève Francis
Jaque Catelain
Philippe Hériat
Marcelle Pradot
Muzika Marius-François Gaillard
Fotografija Georges Lucas
Georges Specht
Studio Gaumont Série Pax
Distribucija Gaumont
Datum(i) premijere
28. oktobar 1921 (1921-10-28)
Trajanje 98 min.
Zemlja  Francuska
Jezik nijemi film
francuski međutitlovi
Budžet 400.000 FF

El Dorado je francuski crno-bijeli nijemi film snimljen 1921. u režiji Marcela L'Herbiera. Po žanru je melodrama, a radnja je smještena u Andaluziju. Protagonistica, čiji lik tumači Ève Francis, je plesačica u opskurnom kabareu koja po svaku cijenu nastoji uzdržavati vanbračnog sina. Snimljen je u produkciji filmske kuće Gaumont kome je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata. Snimao se na autentičnim lokacijama u Andaluziji, kao i u znamenitoj Alhambri, a sadrži i dokumentarne snimke znamenite uskršnje procesije na ulicama Seville. Snimanje se odužilo i projekt je značajno prekoračio budžet, ali je najviše svađe između L'Herbiera i producenta Leona Gaumonta izazvalo L'Hebierovo inzistiranje na inovativnim optičkim efektima i "nadrealno" kadriranje sa svrhom stvaranja prizora nalik na Kabinet dr. Caligarija. Usprkos toga je film doživio ogroman uspjeh kod kritike, ali i kod publike, pokazavši kako ona može prihvatiti i avangardne, odnosno umjetničke filmaše. Film je poznat po tome što je imao i prvu pravu filmsku glazbu koju je skladao M.F.Gaillard.

El Dorado je imao značajan uticaj na buduće francuske sineaste, prije svega Resnaisa i njegov film Prošle godine u Marienbadu.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Abel, Richard. French cinema: the first wave 1915-1929. (Princeton: Princeton University Press, 1984) pp. 307–313.
  • Fieschi, Jean-André. "Autour du cinématographe: entretien avec Marcel L'Herbier", in Cahiers du cinéma, n.202, juin-juillet 1968, pp. 26–43.
  • Van Houten, Theodore. El Dorado. ('s-Hertogenbosch: 1983).

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]