Eilmer od Malmesburyja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vitraž koji prikazuje Eilmera, postavljen u Opatiji Malmesbury 1920.

Eilmer od Malmesburyja (engleski: Eilmer of Malmesbury; također poznat i kao Oliver odnosno Elmer; 1010 - 1066fl. 1010 - 1066) bio je engleski (anglosakonski) benediktinski redovnik poznat po pokušaju da poleti koristeći krila/jedrilicu vlastite izrade.

Jedini izvor podataka o Eilmeru i njegovom životu je tekst Gesta regum Anglorum (Djela engleskih kraljeva), koga je oko 1125. napisao ugledni historičar William od Malmesburyja. [1] Eilmerovo porijeklo, kao ni datumi rođenja i smrti, nisu poznati. William navodi kako je "kao starac" bio svjedokom dolaska Halleyeve komete koja je koincidirala sa propašću anglosaksonske države, te se sjetio njeneog dolaska kome je svjedočio kao dijete. Zbog toga se kao godina rođenja ponekad navodi 980. S druge strane je poznato da je živio i radio u Opatiji Malmesbury te da se bavio astrologijom. [1]

William navodi kako je Eilmer u svojoj mladosti, inspiriran grčkom legendom o Dedalu i Ikaru, sebi izradio krila te se, nastojeći uhvatiti povoljan vjetar, bacio sa vrha tornja opatije Malmesbury. Uspio je ostati u zraku oko 15 sekundi i letjeti oko 15 metara, prije nego što se srušio. Tada je polomio obje noge i ostatak života proveo šepajući. Kasnije je neuspjeh svog leta objasnio time "što je zaboravio izraditi rep".

Osim po pokušaju leta, Eilmer je poznat i po astrološkom traktatu čiji su prijepisi cirkulirali Engleskom još u 16. vijeku, ali koji je danas izgubljen.

Njegov pothvat se često navodio u srednjovjekovnoj literaturi i služio kao inspiracija kasnijm zrakoplovnim entuzijastima i inovatorima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 White 1961: str. 98

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]