Don Pelayo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Don Pelajo

Spomenik Pelaju u Kovadongi gde je pobedio Mavare
Spomenik Pelaju u Kovadongi gde je pobedio Mavare

Poreklo
Porodica

Don Pelajo (690-737) je bio asturski vođa i prema hronici Albidense, prvi asturski kralj (šp. Primum in Asturias Pelagius rg. in Canicas an. XVIIII).

Vladao je od 718. do 737. započeo je hrišćansku rekonkistu Iberijskog poluostrva protiv mavarskih osvajača, koji su osvojili Španiju i osnovao je Kraljevinu Asturija.

Mesto njegovog rođenja je nepoznato. Razni izvori mu pripisuju galicijsko, asturijsko, kantabrijsko, kordobeško, pa čak i britansko poreklo, ali svi ti izvori su prilično nepouzdani i sa jasnim političkim tendencijama.

Legenda

[uredi | uredi kod]

Po legendi, don Pelajo je bio sin grofa Favile od Kantabrije i unuk Rekesvinta, vizigotskog kralja, kome je ovaj služio kao spatarijus (lat. spatarius). Zahvaljujući intirigama na vizigotskom dvoru, Vitiza je uredio da mu ubiju oca, tako da je Pelajo, osetivši se nesigurnim na vizigotskom dvoru, pobegao u Asturiju gde je imao rođake, a zatim je otišao na hodočašće u Jerusalim. Tamo je ostao dok Vitiza nije umro a na vizigotski presto došao Roderih, čiji je Pelajo bio pristalica. Postao je voša kraljevske garde i učestvovao je sa Roderihom u bici kod Gvadalete, 711. godine.

Vođa pobune u Asturiji protiv Maura

[uredi | uredi kod]

Pelajo je bio Vizigot i plemić Vizigotskog kraljevstva, koje je trajalo od ranog V veka do pobede Mavara u bici kod Gvadalete 711. On je uspeo da izbegne zarobljavanje u toj bici. Pelajo se vratio u rodnu Asturiju (severni deo današnje Španije). Mavarska invazija Španije je bila uspešna i cela Španija je bila zauzeta. Pelajo je postao vođa pobune protiv mavarskog guvernera Asturije Munuza.

Osniva kraljevstvo Asturije 718.

[uredi | uredi kod]

Mavari su ga zarobili i zatvorili 717., ali on se je uspio da se oslobodi. Vratio se u Asturiju, gde je pobedio Munuza. Posle pobede osniva 718. kraljevstvo Asturiju. Izabran je kao prvi kralj glasovima svojih sugrađana.

Prvi koji je pobedio muslimanske osvajače 722.

[uredi | uredi kod]

Sledećih godina, kraljevstvo Asturija je bilo više iluzija nego realnost. On se sukobljavao sa mnogo jačim protivnikom. Asturijsko kraljevstvo je ojačano i učvršćeno tek 722. nakon bitke kod Kovadonge u kojoj Pelajo pobeđuje Mavare. Pobedio je nadmoćnom taktikom daleko brojnije mavarske snage. Time je uspostavio nezavisno kraljevstvo i ta bitka kod Kovadonge smatra se prvom hrišćanskom pobedom tokom rekonkviste.

Pelajo je umro 737. Njegov sin nije dugo vladao. Sva kraljevstva i Asturije i Leona i Portugala i Španije mogu se povezati kraljevskom krvnom linijom sa Pelajom.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]