Disneyland

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Diznilend)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dvorac Uspavane lepotice

Diznilend (engl. Disneyland) je zabavni park Volta Diznija. Ovakav park postoji na pet mesta: u Anahajmu (u blizini Los Anđelesa, Kalifornija, SAD), Orlandu (Florida, SAD), Tokiju (Japan), Parizu (Francuska) i Hong Kongu.

Diznilend u Parizu[uredi - уреди | uredi izvor]

Pariški Diznilend (fr. Disneyland Resort Paris) se nalazi u predgrađu Pariza, na 35 minuta vožnje od centra grada, i do njega se može stići posebnom linijom metroa. Sastoji se od dva zasebna dela Diznilend parka (engl. Disneyland park) i Diznijevog studija (engl. Walt Disney studios). Na samom ulazu u Diznilend park nalazi se Diznilend hotel. U istoj ulici (Main Street U.S.A.) su smeštene prodavnice, poslastičarnice, restorani i kafei. Ostatak parka je podeljeno na četiri zone- Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland. U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letelice i svemirski brodovi, gusarske pećine, itd. Diznijev studio je manji i u njemu su sve vožnje vezane za igrane filmove. Takođe, u njemu se nalazi i bioskop, kao i brojni restorani i prodavnice. U oba parka se igraju ulične predstave, a uveče glavnom ulicom prolazi i povorka sa Diznijevim junacima. Postoji i Dizni selo (-{Disney vilage}-) u koji je ulaz besplatan.

Diznilend je ove godine proslavio petnaest godina svog postojanja i povodom toga je od 14. jula do 26. avgusta svake večeri priređivana specijalna parada i vatromet.