Diva Grabovčeva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Diva Grabovčeva (Varvara, Rama[1] - † Kedžara, BiH, oko 1680.) je bila djevojka katoličke vjere/hrvatske nacionalnosti, koja je živjela na području današnje BiH pod osmanskom vlašću. Prema predaji ju je Tahir-beg Kopčić, osmanski (muslimanski) vlastelin iz Kupresa, na silu htio oženiti, a kada je ona to odbila i pokušala pobjeći, ubio ju je nožem. Zbog toga je među bosanskohercegovačkim Hrvatima stekla status mučenice, a njen grob je postao predmetom hodočašća.

Franjevac Blago Karačić je o Divi Grabovčevoj napisao tragediju objavljenu 1978. godine, a njen lik se pojavljuje i u Araličinom romanu Graditelj svratišta. Postavljen je bronzani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Svake se godine na prvu nedjelju u julu slavi njezin spomendan. Dr. Ćiro Truhelka objavio je knjigu o Divi i njenom grobu. Marko Perković-Thompson je na albumu Bilo jednom u Hrvatskoj iz 2006., snimio pjesmu „Diva Grabovčeva”.

O Divi Grabovčevoj je Miljenko Karačić snimio kratki dokumentarni film pod naslovom Divin krik s Vrana. On je na 15. ITF’CRO 2012. – Međunarodnom festivalu turističkog filma posebno priznanje za "iznimno kvalitetnu te dojmljivu redateljsku i scenarističku priču o davnim zbivanjima na ovom lokalitetu, u funkciji očuvanja baštine i daljnjeg razvoja hodočasničkog turizma".[2]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]