Dezinsekcija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dezinskecija je skup mehaničkih, bioloških i hemijskih mera i postupaka koji se preduzimaju u cilju uništavanja, suzbijanja ili smanjenja broja štetnih insekata i krpelja. Sprovodi se kao mera profilakse u objektima za proizvodnju promet životnih namirnica, zdravstvenim ustanovama, predškolskim i školskim objektima, stambenim jedinicama, javnim površinama i slično.

Za dezinsekciju se koriste insekticidi i repalenti koji moraju imati najviše ekološke standarde. To su uglavnom preparati bez mirisa, koji ne ostavljaju vidljive tragove na površinama i produženog su delovanja.

Cilj[uredi | uredi kod]

Kako su mnogi insekti i krpelji ne samo prenosnici zaraznih bolesti, već i velike štetočine jer nanose materijalnu štetu u poljoprivredi, skladištima hrane, i na imovini, cilj dezinsekcije nije samo uklaljealj neprijatnih parazita iz našeg okruženja, već i zaštita zdravlja ljudi, domaćih životinja i imovine.

Metode dezinsekcije[uredi | uredi kod]

Fizičke metode

Uništavanje insekata fizičkim metodama zasniva se na: mehaničkom ili ručnom uklanjanju insekata, postavljanju mehaničkih zamki, primeni temperature, jonizujućeg ili drugog zračenja, ultrazvuka, električne struje i sl.

Biološke metode

Ova metoda se zasniva se na upotrebi prirodnog predatora koji u insektima aindukuje patološka stanja, ograničava njihovo razmnožavanje i uzrokuju smrt insekata i krpelja.

Hemijske metode

Ove metode uasnivaju se na upotreba toksičnih materija koje izazivaju smrt u zaraženom insektu (insekticidi) ili upotrebi repalanata koji odvraćaju insekte.

Postupak sprovođenja[uredi | uredi kod]

Dezinskecja se sprovodi od strane organizacija ili službi za dezinsekciju i pojedinaca, edukovanih za te poslove kroz nekoliko faza:

Uvid u stanje objekta i stepana infestacije

Izlaskom na teren edukovana lica za dezinsekciju obavljaju razgovor sa naručiocem dezinsekcije, obavljaju detaljan pregled objekta, postavljaju feromonske lepljive zamki ili korišste sredstava za isterivanje insekata iz njihovih skloništa u cilju utvrđivanja mesta i stepena infestacije.

Planiranje dezinsekcije

Pplaniranje akcije, obuhvata: izbor insekticida, metode dezinsekcije, procenu utroška materijala i broja radnih sati i angažovanog ljudstav itd.

Sprovođenje dezinsekcije

Dezinsekcija se najčešće sprovodi kombinovanom primenom određenih postupaka:

 • prskanje ručnim prskalicama
 • prskanje motornim prskalicama
 • hladno zamagljivanje električnim uređajem
 • toplo zamagljivanje eletričnim ili benzinskim uređajima
 • zaprašivanje
 • nanošenjem specifičnih insekticidnih mamaca
 • postavljanje različitih klopki.
Kontrola sprovedene dzinskecije

Kontrola uspešnosti dezinsekcije ostvaruje se razgovor sa naručiocem dezinskecije, ponovljenim detaljanim pregledom objekta, postavljanjem feromonskih lepljivih zamki ili korišćenjem sredstava za isterivanje insekata.

Vrste insekticida koje se koriste u dezinskecijama[uredi | uredi kod]

Insekticidi koji se koriste u kontroli komaraca
Insekticidi Vrste Mehanizmi dejstva
Adulticidi
sredstva za kontrolu odraslih komaraca

Organofosfati:
Malathion, Naled

Sintetički piretroidi:
Permethrin, Resmethrin, Sumithrin, Prallethrin, Etofenprox

Primenjuju se u obliku sprejeva ultra niskog volumena (ULV).
Primenom finih kapljica, aerosola, adulticidi dugo ostaju u vazduhu i u kontaktu sa letećim komarcima izazivaju njihovu smrt.
U zavisnosti od veličine područja, primenjuju se u količinama manjim od 3 grama po hektaru, što minimizira štetni uticaj po ljude i životnu sredinu.
Larvicidi
sredstva za kontrolu larvi komaraca

Bakterijski insekticidi:
Bacillus thuringiensis,[1] Bacillus sphaericus[2]

Inhibitori rasta komaraca:
Methoprene

Organski insektidi:
Temephos

Ostala sredstva:
Mineralna ulja, Monomolekularni filmovi

Larvicidi su hemikalije tako dizajnirane da se njihovom primeniti na vodenim površinama onemogućava razvoj komaraca iz larvi.
Sinergisti

Piperonyl Butoxide,[3]

N-Octyl bicycloheptene dicarboximide[4]

Sinergisti nisu direktno toksični na komarace, ali njihova primena čini adulticide efikasnijim.

Izvori[uredi | uredi kod]

 1. Bacillus thuringiensis(General Fact Sheet) (en)
 2. Bacillus sphaericus serotype H5a5b strain 2362 (128128) Fact Sheet (en)
 3. Tozzi, A. A Brief History of the Development of Piperonyl Butoxide as an Insecticide Synergist. In Piperonyl Butoxide: The Insecticide Synergist; Jones, D. G., Ed.; Academic: San Diego, CA, (1998). str. 1.-5.What is piperonyl butoxide? (en)
 4. Reregistration Eligibility Decision for N-Octyl bicycloheptene dicarboximide (MGK-264) (en)

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]