Decebal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Decebal ili Diurpanej
Kralj Dačana
Decebal, na Trajanovom stupu
Vladavina 87106 A.D.
Prethodnik Duras
Otac Scorilo

Decebal je posljednji kralj Dačana koji je vladao u razdoblju od 87. do 106. godine. Poslije gotovo jednog stoljeća nesloge, ujedinio je dačanska plemena i dugo je uspješno odolijevao rimskoj ekspanziji. Ali, i pored sve upornosti, nije se mogao oduprijeti nadmoćnoj vojsci cara Trajana, koja je u dva navrata prodrla u zemlju Dačana. Poslije pada dačanske prijestolnice, Decebal je nastavio otpor na sjeveru zemlje. Nakon što je bio opkoljen, izvršio je samoubojstvo. Time je nestala i samostalnost Dačana, a njihova zemlja postala je rimska provincija Dacija.

Decebalovo pravo ime je bilo Diurpaneus, ali je nakon pobjeda u ratovima tijekom 84.-85. godine protiv Rimljana, nazvan Decebalus što vjerojatno znači "snaga Dačana" (balus je izvedeno iz indoeuropskog korijena *bal čije značenje je snaga i Dece što je vjerojatno genitiv množine riječi Daci, a u prijevodu bi značilo Dačana ili od Dačana).

Izvori[uredi | uredi kod]

U suvremenoj Rumunjskoj, gdje se Dačani smatraju precima današnjih Rumunja, Decebal je zbog svoje dugotrajne, uporne i većim dijelom uspješne borbe protiv osvajača dobio status nacionalnog heroja, te mu je posvećen veliki broj književnih i umjetničkih djela. Među njima se ističe spektakularni historijski film Dacii (Dačani) Sergiua Nicolaescua iz 1966. gdje je Decebalov lik tumačio Amza Pellea. Decebalovo samoubistvo je također 2005. rekonstruirano i u drugoj epizodi britanske igrano-dokumentarne serije Life and Death in Rome.

Izvori[uredi | uredi kod]