Dan zahvalnosti (SAD)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Američka obitelj se moli prije jela tokom Dana zahvalnosti

Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsednika Georga Washingtona i odobrenje Kongresa. Kasnije, 1941. godine predsednik Roosevelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru.

Dan zahvalnosti vuče korene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i puno hrane. Po dolasku u novi svet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici.

Naseljenim u luci, kojoj su dali ime Plimut, u današnjoj državi Masačusets, prvi zanos i sreću uskoro su im pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni indijanci, koji su im obezbedili hranu i naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo povrće.

Kada su hodočasnici naredne jeseni uzgojili dovoljno, da mogu preživeti predstojeću zimu, proslavili su to uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, uz ostalo, bila i divlja ćurka.

Literatura

[uredi | uredi kod]