Dan zahvalnosti (SAD)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Američka obitelj se moli prije jela tokom Dana zahvalnosti

Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsednika Georga Washingtona i odobrenje Kongresa. Kasnije, 1941. godine predsednik Roosevelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru.

Dan zahvalnosti vuče korene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i puno hrane. Po dolasku u novi svet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici.

Naseljenim u luci, kojoj su dali ime Plimut, u današnjoj državi Masačusets, prvi zanos i sreću uskoro su im pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni indijanci, koji su im obezbedili hranu i naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo povrće.

Kada su hodočasnici naredne jeseni uzgojili dovoljno, da mogu preživeti predstojeću zimu, proslavili su to uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, uz ostalo, bila i divlja ćurka.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]