D. B. Cooper

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
D. B. Cooper

Foto-robot (skica) koju je 1972. godine izradio FBI na osnovu iskaza svjedoka
Rođen/a nepoznat
Ostala imena Dan Cooper
Zanimanje nepoznato
Poznat/a po otmica putničkog aviona Boeing 727 iz koga je iskočio padobranom sa novcem; nikada nije identificiran niti uhvaćen.
D. B. Cooper
Događaj - sažetak
Datum 24. novembar 1971
Tip otmica
Mjesto između Portlanda i Seattlea u SAD
Putnici 36 (i otmičar)
Posada 6
Preživjelih svih 42 putnika i članova posade
Operater Northwest Orient Airlines
Polazište leta Međunarodni aerodrom u Portlandu
Odredište Međunarodni aerodrom Seattle-Tacoma

D. B. Cooper je nadimak koji se u medijima i popularnoj kulturi navodi za neidentificiranog muškarca koji je 24. novembra 1971. godine izveo otmicu američkog putničkog aviona Boeing 727 na letu od Portlanda i Seattlea i, nakon što je uspio iznuditi otkupninu od 200.000 US$ iskočio iz aviona s padobranom. Usprkos intenzivne potrage odnosno FBI-jeve istrage, počinitelj otmice nikada nije identificiran niti lociran. Slučaj D. B. Coopera je tako ostao jedini neriješeni slučaj zračne otmice u historiji SAD.

Osumnjičeni je svoju avio-kartu kupio koristeći lažno ime Dan Cooper, ali su ga tadašnji mediji pogrešno naveli, pa je u američkoj popularnoj kulturi postao poznat kao "D. B. Cooper". Tokom sljedećih godina su se pronalazile brojne indicije o Cooperovom pravom identitetu ili lokaciji, a također su se iznosile razne teorije. Godine 1980. je pronađena mala količina novčanica vezana uz otkupninu, ali najveći dio još nije pronađen.

Iako većina FBI-jevih istražitelja drži da Cooper najvjerojatnije nije preživio skok padobranom, FBI još uvijek vodi istragu tokom koje je prikupio oko 60 tomova različitih dokaza i dokumenata.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]