D. B. Cooper

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
D. B. Cooper
Foto-robot (skica) koju je 1972. godine izradio FBI na osnovu iskaza svjedoka
Rođenjenepoznat
Ostala imenaDan Cooper
Zanimanjenepoznato
Poznat/a pootmica putničkog aviona Boeing 727 iz koga je iskočio padobranom sa novcem; nikada nije identificiran niti uhvaćen.
D. B. Cooper
Događaj - sažetak
Datum24. novembar 1971
Tipotmica
Mjestoizmeđu Portlanda i Seattlea u SAD
Putnici36 (i otmičar)
Posada6
Preživjelihsvih 42 putnika i članova posade
OperaterNorthwest Orient Airlines
Polazište letaMeđunarodni aerodrom u Portlandu
OdredišteMeđunarodni aerodrom Seattle-Tacoma

D. B. Cooper je nadimak koji se u medijima i popularnoj kulturi navodi za neidentificiranog muškarca koji je 24. novembra 1971. godine izveo otmicu američkog putničkog aviona Boeing 727 na letu od Portlanda i Seattlea i, nakon što je uspio iznuditi otkupninu od 200.000 US$ iskočio iz aviona s padobranom. Usprkos intenzivne potrage odnosno FBI-jeve istrage, počinitelj otmice nikada nije identificiran niti lociran. Slučaj D. B. Coopera je tako ostao jedini neriješeni slučaj zračne otmice u historiji SAD.

Osumnjičeni je svoju avio-kartu kupio koristeći lažno ime Dan Cooper, ali su ga tadašnji mediji pogrešno naveli, pa je u američkoj popularnoj kulturi postao poznat kao "D. B. Cooper". Tokom sljedećih godina su se pronalazile brojne indicije o Cooperovom pravom identitetu ili lokaciji, a također su se iznosile razne teorije. Godine 1980. je pronađena mala količina novčanica vezana uz otkupninu, ali najveći dio još nije pronađen.

Iako većina FBI-jevih istražitelja drži da Cooper najvjerojatnije nije preživio skok padobranom, FBI još uvijek vodi istragu tokom koje je prikupio oko 60 tomova različitih dokaza i dokumenata.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]