Crkva svetog Petra i Pavla u Grbavcima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Crkva svetog Petra i Pavla u Grbavcima pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji banjalučkoj. Grbavci su naselje u Gradišci, Bosna i Hercegovina.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Grbavcima, u protoprezviteratu gradiškom, je najstarija seoska zidana crkva u gradiškom kraju. Pripremni radovi počeli su 1869. godine angažovanjem gradiškog prote Stojana Ugrenovića, a nastavljena je nakon ustanka u BiH. Temelji su postavljeni i osveštani 7. novembra 1892. godine.[1]

Nacionalni spomenik[uredi | uredi kod]

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2013. godine, donijela je odluku da se crkva svetog Petra i Pavla u Grbavcima proglasi za nacionalni spomenik BiH.[2]Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hram Svetih apostola Petra i Pavla među najstarijim svetinjama u Gradišci”. rtv-gradiska.com. Pristupljeno 16. 3. 2024. 
  2. „Filijalni hram svetih apostola Petra i Pavla u Grbavcima”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 16. 3. 2024. 
  3. „Nacionalni spomenici u Gradišci”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Arhivirano iz originala na datum 2019-02-20. Pristupljeno 16. 3. 2024.