Crkva Blažene djevice Marije u Bosanskoj Krupi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Filijalna crkva Blažene djevice Marije

Crkva Blažene djevice Marije u Bosanskoj Krupi je katolička crkva, Banjalučka biskupija. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku da se crkva proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry,Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo. Nacionalni spomenik čini Nacionalni spomenik čini mjesto crkve sa vanjskim stepeništem i potpornim zidom.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Filijalna crkva nalazi se u centru Bosanske Krupe, smještena u samom podnožju Starog grada.

Historija[uredi | uredi kod]

Izgrađena je početkom XX vijeka. Tokom 1992. godine Filijalna crkva u Bosanskoj Krupi je minirana i zapaljena, tako da su ostali sačuvani samo zidovi objekta, pristupna sptepeništa i potporni zidovi, da bi 2009. godine bila obnovljena (rehabilitirana) uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta, kantonalnih i lokalnih vlasti, Banjalučke biskupije kao i donacijom francuske humanitarne organizacije Potencijal. Novi projekat u gotskom stilu izradio je Isak Medić, dipl. ing. građevine, zasnovan na fotografijama i snimcima, a ne na originalnoj dokumentaciji. Crkva je rehabilitiran na istoj lokaciji, na temeljima porušene crkve, u istim gabaritima.

Pripada Prijedorskoj župi koja je u sastavu Banjalučke biskupije

Opis[uredi | uredi kod]

Prostorno je koncipirana kao trobrodna građevina. U dispozicionom smislu ima: glavni brod (lađu), dva bočna broda, prostor svetilišta (oltar i sakristiju) i zvonik. Glavni brod je u osnovi pravougaonog oblika čije dimenzije iznose 5,00 x 5,30 m. Bočni brodovi su manjih dimenzija i njihovi vanjski zidovi se završavaju poligonalno. Sakristija i oltar imaju također geometrijski nepravilnu osnovu. Svetilište je uzdignuto u odnosu na pod lađe i bočnih brodova za 19 cm. Iz prostora oltara koji se nalazi na sjevernoj strani , omogućen je ulaz u sakristiju preko jednokrilnih drvenih vrata. Pomoćni ulaz je smješten na zapadnoj fasadi i preko njega je ostvaren ulaz u sakristiju.

Toranj zvonika je smješten na južnom dijelu dvovodnog krova glavnog broda. Osnova zvonika je kvadratna i njene dimenzije iznose cca 1,60 x 1,60 m. Zvonik je izrađen od drvene konstrukcije sa šatorastim krovom koji je porekriven bakrenim limom. Mjereno od sljemena dvovodnog krova, visina zvonika iznosi cca 2,40 m, a visina šatorastog krova do križa iznosi cca 3,60 m. Na svim stranama zvonika nalaze se identični otvori za zvono koji u gornjem dijelu imaju oblik prelomljenog luka dimenzija 0,8 x 2,3 m. Zvono težine 150 kg je naručila i dala izraditi u Italiji dobrotvorno društvo Potencijal iz Južne Francuske, koja već dugi niz godina pomaže stanovnike Bos. Krupe, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Literatura[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Filijalna crkva Blažene djevice Marije (Bosanska Krupa)”. Komisija za nacionalne spomenikew. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]