Commentarii de bello Gallico

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commentarii de Bello Gallico
(Komentari o galskom ratu)
An 18th century edition
Izdanje Commentarii de Bello Gallico iz 18. vijeka
Autor(i) Julije Cezar, Aulo Hircije (VIII)
Jezik klasični latinski
Tematika Historija, etnografija, vojna historija
Žanr(ovi) publicistika
Izdavač Julije Cezar
Datum izdanja 50-e i 40-e pne.?
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

Commentarii de Bello Civili

Commentarii de bello Gallico (srpskohrvatski: Komentari o galskom ratu) je tekst koji je 50-ih i 40-ih godina pne. napisao rimski vojskovođa i političar Julije Cezar kako bi opisao vlastito osvajanje Galije. Tekst se sastoji od osam knjiga i napisan je u trećem licu. Smatra se jednim od najpoznatijih i najcitiranijih djela rimske književnosti, odnosno najpoznatijim vojnih memoarima u historiji. Zbog elegantnog, ali jednostavnog proznog stila, de bello Gallico se vijekovima koristi u obrazovne svrhe, odnosno za što lakše upoznavanje učenika sa latinskim jezikom.

Iako je Cezaru glavni motiv pisanja bila politička propaganda, odnosno nastojanje da svoje postupke u Galiji opravda pred rimskom javnošću te se pohvali svojim spektakularnim vojnim uspjesima, de bello Gallico se smatra ednim od najvrijednijih pisanih izvora za antičku historiju, pogotovo kada su u pitanju područja Sjeverozapadne Evrope. Cezar je prvi autor koji je detaljno opisao tamošnje narode i njihov način život, a njegova knjiga je jedini koliko-toliko vjerodostojni pisani izvor podataka o pred-rimskoj Galiji, odnosno s njime počinje i pisana historija Britanije. Knjiga se isto tako smatra jednom od prvih etnoloških studija u historiji.

Vjeruje se da Cezar sam nije dovršio knjigu, odnosno da je, zbog zauzetosti građanskim ratom, napisao samo sedam knjiga; osmu je dovršio njegov pomoćnik Aulo Hircije.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Wikiizvor
Latinski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: