Winchester

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice City of Winchester)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 51° 3' 47" SG Š, 1° 19' 0" ZGD

Ovo je glavno značenje pojma Winchester. Za druga značenja, v. Winchester (razvrstavanje).
Vinčester
engl. Winchester

Pogled na centar Vinčestera
Pogled na centar Vinčestera

Osnovni podaci
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Krunska zemlja Engleska
Grofovija Hampshire
Stanovništvo
Stanovništvo (2001) 41.420[1]
Položaj
Koordinate 51°03′48″N 1°18′31″W / 51.0632°N 1.3085°W / 51.0632; -1.3085
Vinčester na mapi Ujedinjenog Kraljevstva
Vinčester
Vinčester
Vinčester (Ujedinjenog Kraljevstva)
Ostali podaci

Vinčester (engl. Winchester) je grad u južnoj Engleskoj sa oko 40.000 stanovnika. Bio je glavni grad Engleske u 10. i 11. veku. Sada je administrativni centar grofovije Hampshire.

Istorija[uredi | uredi kod]

Vinčesterska katedrala
Tornikroftova statua Alfreda Velikog u Vinčesteru

Naselja u tom području potiču iz vremena pre rimskih osvajanja. Zapadno od današnjeg grada nalazila se keltska tvrđava. Nakon rimskog osvajanja Britanije grad se naziva Venta Belgarum (Venta Belgarum ) i bio je dosta značajan.

Grad je postao istorijski značajan, kada je 686. postao prijestolnica Kraljevine Wessex. Iako to nije bio jedini grad, koji je bio prestolnica kralj Egbert ga je 827. učinio glavnim gradom kraljevine. Prestolnica je Engleske za vreme Alfreda Velikog, koji je tu okupljao učene strance. Bio je kulturni centar i u doba Edvarda Ispovednika i Knuta Velikog. Alfred Veliki je izgradio niz utvrđenja duž južne obale. Vinčester je bio glavni grad Veseksa, pa onda Engleske i neko vreme nakon Normanskog osvajanja Engleske, kada je London postao glavni grad.

Velika vatra je zahvatila grad 1141. i ubrzala je njegovo nazadovanje. Biskup od Vinčestera Vilijam od Vajkehama(1320-1404) igrao je značajnu ulogu u obnovi grada. Osnovao je vinčesterski koledž. Tokom srednjeg veka grad je bio značajan trgovački i obrtnički grad sa razvijenim zlatarstvom, a posebo se isticao kao centar trgovine vunom. Vrhunac je dostigao u 12. veku, kada su se tu održavali godišnji sajmovi.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • Vinčesterska katedrala je druga najduža zgrada u Evropi, a izgrađena je 1079. Tu su sahranjeni brojni anglo-saksonski i kasniji kraljevi, kao npr Knut Veliki. Tu je sahranjena i Džejms Ostin. Nekad je bila značajan hodočasnički centar zbog mošti svetoga Svituna.
  • istorijske građevine kraj katedrale
  • Volvesi dvorac je predstavljao normansku biskupsku palatu iz 1110. Nalazi se na mestu ranije saksonske građevine. Ojačao ju je Henri Blua za vreme perioda anarhije kralja Stefana, kada je nekoliko dana bio pod opsadom. Građevina je sada ruševina
  • Vinčester zamak je poznat po svojoj velikoj dvorani. sagrađen je u 12. veku. Velika dvorana je ponovo građena 1222-1235. Čuvena je

po okruglom stolu kralja Artura, koji tu visi od najkasnije 1463. Stol je iz 13. veka, pa nema nikakve veze sa kraljem Arturom, ali ipak privlači mnogo turista.

  • Vinčester koledž je javna škola, koju je osnovao biskup Vilijam od Vajkehama. Služio je za obrazovanje siromašne dece.
  • Bolnica svetog krsta osnovana je van grada. Osnovao ju je Henrik Bloa.

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]