Circulus vitiosus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Circulus vitiosus
Pogrešan krug
Slika poljskog slikara Jaceka Malczewskog Bledne kolo (Pogrešan krug)
Slika poljskog slikara Jaceka Malczewskog Bledne kolo (Pogrešan krug)

Circulus vitiosus (doslovno prevedeno sa latinskog: Pogrešan krug) je termin iz logike, kojim se označava pogreška - u dokazivanju, definiranju ili zaključivanju.[1]

To je postupak da se neka pojava definira drugim pojmom, a on pomoću prve, i tako do beskraja.[1]To je dakle začarani krug pogrešnih postupaka, kad se nešto dokazuje samim sobom[2], odnosno kad se kao dokaz uzima nešto što bi tek trebalo dokazati. U prenesenom značenju circulus vitiosus znači bezizlazan položaj[2] iz kog se nemoguće iskobeljati. Primjer circulusa je slijedeće objašnjenje - Zakonodavna vlast je ona koja donosi zakone.

Circulus vitiosus postoji i kao termin u makroekonomiji, on se odnosi na složeni lanac negativnih događaja koji se pojačava kroz povratnu petlju, najpoznatiji primjer za to je hiperinflacija.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 circulus vitiosus (hrvatski). Hrvatski leksikon. http://www.hrleksikon.info/definicija/circulus-vitiosus.html. Pristupljeno 03. 04. 2014. 
  2. 2,0 2,1 circulus vitiosus (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://proleksis.lzmk.hr/15442/. Pristupljeno 03. 04. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]