Circulus vitiosus

Izvor: Wikipedia
Circulus vitiosus
Pogrešan krug
Slika poljskog slikara Jaceka Malczewskog  Bledne kolo (Pogrešan krug)
Slika poljskog slikara Jaceka Malczewskog Bledne kolo (Pogrešan krug)

Circulus vitiosus (doslovno prevedeno sa latinskog: Pogrešan krug) je termin iz logike, kojim se označava pogreška - u dokazivanju, definiranju ili zaključivanju.[1]

To je postupak da se neka pojava definira drugim pojmom, a on pomoću prve, i tako do beskraja.[1]To je dakle začarani krug pogrešnih postupaka, kad se nešto dokazuje samim sobom[2], odnosno kad se kao dokaz uzima nešto što bi tek trebalo dokazati. U prenesenom značenju circulus vitiosus znači bezizlazan položaj[2] iz kog se nemoguće iskobeljati. Primjer circulusa je slijedeće objašnjenje - Zakonodavna vlast je ona koja donosi zakone.

Circulus vitiosus postoji i kao termin u makroekonomiji, on se odnosi na složeni lanac negativnih događaja koji se pojačava kroz povratnu petlju, najpoznatiji primjer za to je hiperinflacija.

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 "circulus vitiosus" (hrvatski). Hrvatski leksikon. http://www.hrleksikon.info/definicija/circulus-vitiosus.html. pristupljeno 03. 04. 2014. 
  2. 2.0 2.1 "circulus vitiosus" (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://proleksis.lzmk.hr/15442/. pristupljeno 03. 04. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди]