Cheng Yi (filozof)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cheng Yi
neokonfucijanstvo
kineska filozofija

zamišljeni prikaz Cheng Yija; autor:Shangguan Zhou (上官周, r. 1665).
Biografske informacije
Rođenje 1033
Inspiracija

Cheng Yi (pojednostavljeni kineski: 程颐tradicionalni kineski: 程頤pinyin: Chéng YíWade-Giles: Ch'eng I, 1033–1107), kurtoazno ime Zhengshu (正叔), također poznat i kao G. Yichuan (伊川先生), bio je kineski filozof rodom iz Luoyanga, koji je djelovao za vrijeme dinastije Song. Surađivao je sa svojim starijim bratom Cheng Haom (程顥). Kao i on, bio je učenik Zhou Dunyija, prijatelj Shao Yonga i nećak Zhang Zaija. Njih petorica su zajedno sa Sima Guangom u 11. vijeku dobili titulu Šest velikih učitelja od Zhu Xija.

Cheng je godine 1056. ušao na carski univerzitet, a godine 1059. dobio status "učenjaka". Živio je i radio u Luoyangu, odbijajući česte ponude za mjestima u državnoj upravi. Godine 1086. je imenovan na dvor gdje je caru držao predavanja na temu konfucijanstva. Za razliku od brata je bio agresivan i teške naravi, te stvorio brojne neprijatelje, uključujući Su Shija. Godine 1097. mu je učenje zabranjeno, imovina zaplijenjena te je protjeran s dvora. Tri godine kasnije je pomilovan, ali je ponovno došao na crnu listu 1103. Konačno je pomilovan 1106, godinu dana prije smrti.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • James D. Sellman, "Cheng Hao and Cheng Yi," in Great Thinkers of the Eastern World, Ian McGreal, ed., New York: Harper Collins, 1995, p. 111-115.
  • Tang, Yuyan, "Cheng Yi". Encyclopedia of China (Philosophy Edition), 1st ed.