Car Xuanwu od Sjevernog Weija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
(Bei) Wei Xuanwudi ((北)魏宣武帝)
Porodično ime: Initially Tuoba (拓拔, tuò bá),
kasnije Yuan (元, yuán)
(promjena 496)
Osobno ime: Ke (恪, kè)
Hramsko ime: Shizong (世宗, shì zōng)
Posthumno ime: Xuanwu (宣武, xuān wǔ),
doslovno:
"odgovoran i ratnički"
Lijes cara Xuanwua u njegovoj grobnici u Luoyangu.

Tuoba Ke (拓拔恪), kasnije Yuan Ke (元恪) (483 – 9. februar 515[1]) poznatiji pod titulom Car Xuanwu od Sjevernog Weija ((北)魏宣武帝) je bio car kineske/Xianbei države/dinastije Sjeverni Wei.

Bio je sin cara Xiaowena i njegove konkubine Gao Zhaorong i rodio se sa imenom Tuoba Ke. Godine 496. mu je otac, u okviru programa sinizacije, donio odluku prema kojoj svi pripadnici naroda Xianbei moraju svoja imena promijeniti u kineska, pa je i princ Tuoba Ke postao Yuan Ke. Iste je godine njegovom starijem bratu Yuan Xunu oduzeta titula krunskog princa i dodijeljena Yuan Keu.

Carem je postao nakon očeve smrti 499. godine. Za vrijeme njegove vladavine je država Sjeverni Wei znatno ojačala i nanijela poraze suparničkoj južnokineskoj dinastiji Liang. Međutim, na carskom dvoru su sve više bilježile spletke iza kojih je stajao Xianwuov moćni ujak Gao Zhao, i čijom je žrtvom 508. pao sposobni i popularni premijer Yuan Xie. Mnogi kineski historičari smatraju taj događaj početkom kraja dinastije Sjeverni Wei.

Xuanwuova vladavina je bila značajna i zbog njegove budističke vjere. Car je bio poznat po tome što je držao predavanja na temu budističkih sutri, a budizam je zahvaljujući njemu de facto postao državna religija Sjevernog Weija.

Umro je godine 515. a naslijedio ga je trogodišnji sin Yuan Xu (car Xiaoming). Sahranjen je u Luoyangu, a grobnica mu se danas može posjetiti u tamošnjem Muzeju drevnih grobnica.

Kraljevske titule
Prethodi:
Car Xiaowen od Sjevernog Weija
Car Sjevernog Weija
499–515
Slijedi:
Car Xiaoming od Sjevernog Weija

Izvori

[uredi | uredi kod]