Capone (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Capone
RežijaSteve Carver
ProducentRoger Corman
ScenarioHoward Browne
Uloge
MuzikaDavid Grisman
FotografijaVilis Lapenieks
MontažaRichard C. Meyer
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
6. 4. 1975 (1975-04-06)
Trajanje101 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezik
  • engleski
  • italijanski
Budžet970.000 $[2]
Bruto prihod2 mil. $ (SAD i Kanada)[3]

Capone je američki gangstersko-biografski film snimljen 1975. godine u režiji Stevea Carvera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Ben Gazzara, je znameniti gangsterski bos Al Capone. Radnja prikazuje njegov život od vremena kada se kao dječak na njujorškim ulicama priključio bandi Five Points Gang, preko dolaska u Chicago gdje će u vrijeme Prohibicije napredovati do mjesta bosa i krvavim obračunima sa suparničkim bandama zavladati ilegalnom trgovinom alkoholnim pićima, ali i kako će svetovalentinskim masakrom i arogantnim ponašanjem na sebe navući neželjenu pažnju javnosti i federalnih vlasti te tako svoje kriminalno carstvo dovesti do propasti.

Scenario za film je napisao Howard Browne, pisac koji se temom Caponeovog Chicaga 1958. godine pozabavio u TV-drami Seven Against the Wall, a koja je 1967. godine također poslužila kao predložak za igrani film The St. Valentine's Day Massacre. Taj je film bio režirao i producirao Roger Corman, koji se također našao na mjestu producenta Caponea. Za razliku od prethodnog filma, koji je hvaljen kao autentična dokudrama, Capone je velikim dijelom za radnju koristio fiktivne događaje; sa druge strane, bio je jedan od rijetkih, odnosno prvi film posvećen Caponeu koji je prikazao posljednje godine njegovog života, kada je bolovao od demencije izazvane sifilisom. Dobio je uglavnom loše kritike, pri čemu ga se nazivalo jeftinim eksploatacijskim pokušajem da se iskoristi popularnost kostimiranih gangsterskih filmova stvorena Kumom, a sličan stav je mnogo godina kasnije iznio i Sylvester Stallone, koji se u filmu u jednom od svojih prvih zapaženijih nastupa pojavljuje u ulozi Caponeovog pomoćnika i nasljednika Franka Nittija[4]. Film je danas historičarima, pak, najzanimljiviji po sceni u kojoj glumica Susan Blakely, koja tumači lik Caponeove djevojke Iris Foster, nakratko prikazuje svojo golo međunožje, a što je prvi takav prizor u nekom hollywoodskom mainstream filmu, odnosno jedini sve do 1992. godine kada je ponovoljen u znamenitoj sceni sa Sharon Stone u filmu Basic Instinct.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Capone (X)”. British Board of Film Classification. April 16, 1975. Pristupljeno 8. XII 2016. 
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p258
  3. Solomon p233.
  4. Ain't It Cool News

Vanjske veze[uredi | uredi kod]