CB radio

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Civilni band, takođe CB je u opsegu od 11 metara ili 27 -{MHz}- talasne-dužine- „narodski rečeno“ građanski opseg, frekvencije koje su- za slučaj da se održavaju određena pravila dostupne za svakoga da bi besplatno razgovarao sa svojom rodbinom sa poznatim ili i sa nepoznatim ljudima koji imaju ovaj isti hobi i koji praktično omogućava kako kratke bezžične veze tako i veze na velikim udaljenostima.

Jedan uređaj za ručnu primenu u CB-u
Jedna klasična CB radio stacionarna stanica

Preimućstva na CB-u[uredi - уреди | uredi izvor]

 • ne moraju se potpisivati nikakvi ugovori izuzev što se mora registrovati radio stanica kod nadležnog organa
 • ne mora se plaćati nikakav paušal izuzev male takse za dozvolu i sve je besplatno
 • u zavisnosti od mesnih uslova moguća su veze na vrlo velike udaljenosti, pa i veze između kontinenata
 • ne moraju se polagati nikakvi ispiti za radioamatere
 • rad sa stanicama je jednostavan
 • cene uređaja su niske
 • pomoć je pri vožnji automobila i kamiona sa dostupnošću raznim informacijama
 • Mobilne i ručne radio stanice mogu se slobodno prenositi i upotrebljavati u različitim zemljama - članicama CEPT-a.

Najčešće je CB radio spajanje sa članovima porodice na primer kao spoj između vikendice, automobila i domaćinstva i prijateljima no ima i slučajevi kada postaje hobi za ceo život. Iako ovo nije radio-amaterizam postoje pravila koja se usvoje prilikom korišćenja ovog radija u ophođenju, razgovoru i ponašanju koja liče na radioamaterska pravila i u svemu oponašaju sve pozitivne strane amaterskog kodeksa ponašanja radio-amatera, postoje klubovi u svetu, literatura i -{QSL}- karte kao i kod radio-amatera. Ove kartice koje se ovde razmenjuju na lični trošak poštom (dok radio-amateri imaju mogućnost da ove kartice razmenjuju preko klubova) sadrže informacije kao i kod radio-amatera. Radio-amateri koji imaju položeni ispit za rad na amaterskoj radio-stanici još uvek izvrgavaju ruglu amatere ove vrste i smatraju ih jednom nižom vrstom od sebe.

U Srbiji je dozvoljena upotreba 40 kanala (CEPT, Preporuka T/R 20-07) sa jačinom od 4 -{W}- izlazne snage prema planu namene rf opsega, a pozivni znak je po pravilu ime korisnika CB radio-stanice.

Vrste CB radio stanica[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Ručne radio stanice
 • Mobilne radio stanice
 • Stacionarne CB stanice sa komfornim opsluživanjem

Za ove stanice se primanjuju različite vrste antena kao pendrek antene i mobilne antene, dok su za stacionarne stanice u primeni antene koje se grade na krovovima kuća i koje su u većini slučajeva grund plejn antene ili slične jednostavne radioamaterske antene i rade se u raznim dužinama za 27 -{Mhz}- frekvencije na kojoj rade ove stanice.

Civilni band u Srbiji i u svetu[uredi - уреди | uredi izvor]

U inostranstvu se dozvoljava uspostavljanje -{DX}- veze koje se tako zove i ako nije prava -{DX}- veza jer je na manjoj udaljenosti ali je udaljena veza sa inostranstvom a po nekada i veza između kontinenata, postoje takmičenja među učesnicima (koje se po nekada i u Srbiji održavaju ali sa direktnim signalima), postoji udruživanje u razne vrste radio klubova koji za svoje učesnike štampaju -{QSL}- karte i mnoge druge vrste štampe i informacija. Postoji jezik koji je zasnovan na primeni skraćenica kao i od strane radio-amatera - svaka država ima poseban CB kod i svaki amater u CB-u svoj lični znak koji sam izabere a sva ostala komunikacija se obavlja skoro po pravilu na engleskom jeziku za koji postoji specijalna literatura koja pomaže u savladavanju uglavnom klišea koji se upotrebljavaju za komunikaciju prilikom uspostavljanja veze koje se obično završava slanjem -{QSL}- karti na adrese koje se u takovim prilikama razmenjuju i koje su predmet za kolekcije u CB hobijima. Veza se uglavnom sastoji od razmene informacija o vremenu i vremenskim uslovima za vrste propagacija i ocene prijema prema „S"-metru. U Srbiji ne postoje organizacije koje unapređuju rad CB radija kao u inostranstvu.

Rad na CB-u je umnogome oslabio od kako se upotrebljava mobilni telefon i internet ali još uvek ima mnogo pristalica.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]


Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]