Budizam Čiste zemlje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amitābha Buddha i njegovi bodhisattve Avalokiteśvara (desno) i Mahāsthāmaprāpta (lijevo). Hram na Tajvanu.

Budizam Čiste zemlje (pojednostavljeni kineski: 净土宗tradicionalni kineski: 淨土宗, Jìngtǔzōng; japanski: 浄土仏教[1], Jōdo bukkyō; korejski: 정토종, jeongtojong; vijetnamski: 浄土宗, Tịnh Độ Tông), također navođen i pod nazivom amidizam je ogranak Mahāyāna budizama koji se trenutno smatra jednom od najpopularnijih budističkih tradicija istočne Azije. Temelji se na konceptu Čiste zemlje i nadovezuje na Amitābha Buddhu. Pod tim izrazom se podrazumijeva i soteriologija Čiste zemlje unutar Mahāyāna budizma, kao i posebne sekte Čiste zemlje koje su se razvile u Japanu.

Obredi i koncepti Čiste zemlje se mogu pronaći u osnovama kozmologije Mahāyāna budizma te čine važan dio Mahāyāna budističkih tradicija u Kini, Japanu, Koreji, Tajvanu, Vijetnamu i Tibetu. Kineske Chán i Tiantai škole, kao i japanske Shingon i Tendai sekte, sadržavaju snažne komponente Čiste zemlje vezane u svojim obredima i vjerovanjima. Čista zemlja je, međutim postala nezavisna škola, što se najbolje može vidjeti kod japanskih škola Jōdo Shū i Jōdo Shinshū[2]. U Japanu postoji nekoliko nezavisnih škola Čiste zemlje, ali su one ograničene isključivo na tu zemlju.

Napomene[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Eitel, Ernst J. Hand-Book of Chinese Buddhism, being a Sanskrit-Chinese Dictionary with Vocabularies of Buddhist Terms in Pali, Singhalese, Siamese, Burmese, Tibetan, Mongolian and Japanese (Second Edition). New Delhi, Madras: Asian Educational Services. 1992.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]