Bleach (anime)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
BLEACH

Promotivni poster anime serije s glavnim likovima iz prve sezone
Burīchi
(ブリーチ)
Žanrpustolovni,[1] nadnaravno[1]
Anime serija
RedateljNoriyuki Abe
Producent
Scenarist
SkladateljShirō Sagisu
StudioPierrot
MrežaJapan TV Tokyo
Emitiranje5. listopada 2004.27. ožujka 2012.
Broj epizoda366 (epizode)
Trajanje24 minute
Anime serija
Bleach: Thousand-Year Blood War
Redatelj
Producent
Scenarist
SkladateljShirō Sagisu
StudioPierrot
MrežaJapan TV Tokyo
Emitiranje11. listopada 2022.danas
Broj epizoda15 (epizode)
Trajanje24 minute
Anime filmovi

BLEACH (japanski: ブリーチ, Burīchi) japanska je anime serija nastala prema istoimenoj mangi Titea Kuba. Serija je premijerno prikazana 5. listopada 2004. godine te je neprekinuto emitirana sve do 27. ožujka 2012. godine kada je, bez da je adaptirala cijelu mangu, iznenada ukinuta nakon 366 epizoda, što je rijetkost u svijetu animea, pogotovo s obzirom na činjenicu da je manga bila izrazito popularna. Ipak, nakon deset godina, službeno je potvrđeno kako će manga biti adaptirana do kraja te je nastavak, naslovljen Bleach: Thousand-Year Blood War, započeo s emitiranjem 11. listopada 2022. te traje još i danas. Serijal je producirao Studio Pierrot, a prvi je dio režirao Noriyuki Abe, dok je Tomohisa Taguchi preuzeo režijsku palicu drugog dijela. Glazbu je komponirao Shirō Sagisu. Kao i manga, radnja animea prati srednjoškolca Ichiga Kurosakija koji, nakon susreta s Rukijom Kuchiki, postaje Shinigami i zajedno sa svojim prijateljima spašava svijet od različitih protivnika. No, osim što je više-manje vjerno adaptirala originalnu mangu, anime serija sadržavala je i značajnu količinu originalnog sadržaja, uključujući cijele narativne cjeline i likove, koji nije bio u originalnoj mangi.

Anime serija prikazivana je cijelom nizu zemalja te je, uz Naruto i One Piece, jedna od "Velike trojke" anime serija s početka XXI. vijeka. Danas se smatra da je BLEACH jedna od najpopularnijih anime serija u historiji.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Radnja animea započinje u Karakuri, fiktivnom japanskom gradiću u kojem živi Ichigo Kurosaki, srednjoškolac koji živi s ocem Isshinom, liječnikom koji u obiteljskoj kući ima malu kliniku, te sestrama blizankama, Karin i Yuzu. Njihova majka, Masaki, poginula je nedugo nakon rođenja blizanki dok je bila u šetnji s Ichigom. Ichigo Kurosaki naizgled je obični srednjoškolac, ali ima sposobnost komunikacije s duhovima, što ga čini posebnim. Jedne večeri, u njegovoj se sobi pojavi mlada djevojka odjevena u crni kimono po imenu Rukia Kuchiki, koja mu se predstavlja kao Shinigami (japanski: 死神, Shinigami; dosl. "Bog smrti") i objašnjava kako je ona zadužena za zaštitu stanovnika Karakure od zlih Hollowa (japanski: 虚 /ホロウ, Horō; dosl. "Šupljina") kao i za slanje zaostalih duša u njezin dom, Soul Society (japanski: 尸魂界 / ソウル・ソサエティ, Souru Sosaeti; dosl. "Zajednica duša"), gdje sve pročišćene duše idu poslije smrti. Ichigo joj nije sklon povjerovati, ali njihov razgovor prekida dolazak opasnog, snažnog Hollowa koji, prema Rukijinom tumačenju, cilja upravo Ichigovu obitelj, odnosno, kako se uskoro ispostavi, Ichiga. Nakon što Rukia ne uspije ubiti Hollowa, ponudi Ichigu da mu preda dio svojih moći kako bi se on mogao boriti, na što on pristane, ali dogodi se čudo i Ichigo pokupi sve Rukijine moći, s kojima postaje Shinigami i uspijeva pobijediti Hollowa.

Kako Rukia nije u mogućnosti vratiti se kući dok joj se ne vrate moći, odlazi do trgovine koju vodi Kisuke Urahara, misteriozni trgovac mješovitom robom za Shinigamije, ali i ljude, koji joj nabavlja Gigai (japanski: 義骸, Gigai; dosl. "Lažno tijelo"), lažno tijeli pomoću kojeg može normalno živjeti u Svijetu živih, ali u kojem ne može koristiti svoje moći. S druge strane, Ichigo je primoran mijenjati ju kao zamijenski Shinigami u Karakuri, što on isprva odbija, ali kada shvati kako time može pomoći ljudima, prihvaća svoju novu funkciju. Rukia ubrzo dolazi u Ichigov razred i upoznaje njegove prijatelje, među kojima su Orihime Inoue i "Chad", ali i Quincy (japanski: 滅却師 / クインシー, Kuinshī; dosl. "Redovnik uništenja") Uryū Ishida, koji se kasnije predstavlja kao Ichigov rival jer su, prema njegovom tumačenju, Quincyji i Shinigamiji prirodni neprijatelji. Naravno, Ichigovo djelovanje privuče pozornost Soul Societyja, gdje se Rukia nije javila dugo, tako da u Karakuru dolaze Byakuya Kuchiki i Renji Abarai kako bi odveli Rukiju natrag kući te joj sudili za teški zločin zbog davanja svojih moći smrtniku. Ichigo to pokuša spriječiti, ali unatoč svim svojim vještinama, Byakuya je previše snažan za njega i ostavlja ga u teškom stanju, nakon čega ga spašava Urahara. U međuvremenu su i Orihime i Chad aktivirali svoje moći i nakon što je Ichigo odlučio trenirati s Uraharom kako bi reaktivirao svoje prirodne moći, njih troje i Ishida odluče otići u Soul Society kako bi spasili Rukiju, koju čega pogubljenje. Uz pratnju mačke koja govori po imenu gospodin Yoruichi, njih se četvoro upute u Soul Society, gdje njihova prisutnost aktivira alarm i oni su odmah identificirani kao neprijatelji.

Međutim, istovremeno dok se Ichigo i njegovi prijatelji pokušavaju probiti u Seireitei (japanski: 瀞霊廷, Seireitei; dosl. "Dvor čistih duša"), unutar zidina istoga odvija se drama jer je Kapetan (japanski: 隊長, Taichō; dosl. "Zapovjednik jedinice") Pete divizije, Sōsuke Aizen, ubijen. Dio Kapetana iz organizacije Gotei 13 (japanski: 護廷十三隊, Goteijūsantai; dosl. "Trinaest carskih zaštitnika") smatra kako su Ichigo i njegovi saveznici krivi, dok drugi sumnjaju kako je ubojica netko od njih. I dok Ichigova grupa uspije prodrijeri u Seireitei, atmosfera među kapetanima sve je napetija. Kada uspiju prodrijeti kroz barijeru, Ichigo i njegovi prijatelji se razdvoje i svatko od njih suočava se s vlastitim protivnicima, kulminacija čega su borbe Ishide i Mayurija Kurotsuchija, Kapetana Dvanaeste divizije, Chada i Shunsuija Kyōrakua, Kapetana Osme divizije, i Ichiga i Kenpachija Zarakija, Kapetana Jedanaeste divizije. Ishida i Ichigo su uspješni, dok Chad gubi svoju borbu, ali ne i život. Nakon svoje pobjede, Ichigo nastavlja put prema Rukiji, ali ga ponovo zaustavlja Byakuya; Yoruichi, za koju se ubrzo ispostavi da je žena i bivša Kapetanica Druge divizije koja ima sposobnost pretvoriti se u mačku, spasi Ichiga i uskoro ga nauči Bankai (japanski: 卍解, Bankai; dosl. "Finalno oslobađanje") kako bi mogao biti ravnopravan s Byakuyom. Ichigo uspijeva stići na vrijeme i spasiti Rukiju, međutim uskoro se otkrije kako su sva događanja u Seireiteiju dio izdajničkog plana bivšeg Kapetana Aizena, koji je zapravo živ. Aizen je lažirao svoju smrt uz pomoć svojih saveznika, Gina Ichimarua i Kanamea Tōsena, s kojima - nakon što iz Rukijinog Gigaija izvuče Hōgyoku (japanski: 崩玉, Hōgyoku; dosl. "Raspadajuća kugla") - odlazi u Hueco Mundo i najavljuje skori rat protiv svojih bivših saveznika.

Likovi[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

Glazba[uredi | uredi kod]

Emitiranje i distribucija[uredi | uredi kod]

Ostali mediji[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „The Official Website for Bleach”. Viz Media. Arhivirano iz originala na datum June 14, 2019. Pristupljeno October 24, 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]