Bitka kod Stiklestada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Stiklestada
Datum 29. jul 1030. (trad.)
Lokacija Stiklestad, Norveška
Ishod odlučujuća pobjeda Seljačke vojske
Sukobljene strane
Hird kralja Olafa Haraldsona i njegovi saveznici "Seljačka vojska" koju su činili plemići i bogati seljaci, odnosno pristaše dansko-engleskog kralja Knuta Velikog
Komandanti i vođe
Olaf Haraldsson 
Dag Ringsson
Harald Sigurdsson
Kalf Arnason
Thorir Hund
Harek of Tjøtta
Snage
cca. 6.600 cca. 14.400
Žrtve i gubici
cca. 4.200 ccaa. 4.600

Bitka kod Stiklestada se odigrala 1030. u Norveškoj između vojske bivšeg kralja Olafa II na jednoj, i tzv. "Seljačke vojske" koji su činili pristaše dansko-engleskog kralja Knuta Velikog. Do nje je došlo dvije godine nakon što su Knutove pristaše protjerale Olafa iz Norveške u Novgorod i Knuta učinile norveškim kraljem. Olaf je u međuvremenu prikupio vojsku sa kojom je preko Švedske došao u Norvešku nastojeći ponovno osvojiti krunu. Suprotstavila mu se vojska koja bila višestruko nadmoćna. Prema navodima sage Heimskringla, Olaf je svoje pristaše nastojao bodriti pozivajući se na njihovu kršćansku vjeru; među "Seljačkom vojskom" je, pak, bilo još uvijek mnogo pogana. Njegova vojska je, pak, poražena, a sam Olaf ubijen, i to od strane lokalnog poglavice Thorira Hunda. Dio Olafovih pristaša je uspio pobjeći s bojišta, uključujući njegovog 15-godišnjeg polubrata Haralda koji je mnogo godina kasnije postao norveški kralj.

Bitka je kasnije stekla status jednog od najvažnijih i najčešće spominjanih događaja norveške historije, prije svega zbog toga što je, prema Heimskringli, godinu dana nakon pogibije Olafovo truplo iz improviziranog groba na bojištu prebačeno u crkvu sv. Klementa u Trondheimu, te što je prilikom otvaranja lijesa ustanovljeno da je "čudesno" očuvano. Zbog toga je Olaf stekao status sveca i titulu rex perpetuus Norvegiae ("vječni kralj Norveške").

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]