Betina špilja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Betina špilja.

Betina špilja je šljunčana plaža u Dubrovniku koja se nalazi u špilji između vile Šeherezada i plaže Gjivovići. Plaža je dobila ime po nadimku Bete, kako su zvali velikog dubrovačkog znanstvenika Marina Getaldića, koji je u špilji vršio razne optičke pokuse i istraživanja. Na plažu se ne može doći kopnenim putem, već isključivo morskim. Kako je špilja okrenuta prema jugoistočnoj strani, u popodnevnim satima uopće nema sunca, pa je tamo hladnije nego u zatvorenom prostoru s klima uređajem.

Najbliže za doplivati do nje je s plaže Gjivovići, a postoji mogućnost vožnje kanuom do špilje uz pratnju vodiča. Pošto se na plažu ne može doći kopnenim putem, nikad nema puno kupača. Potpuni je mir i tišina, a osjećate se kao odvojeni od svijeta. Proslavljeni hrvatski tenisač i osvajač Wimbledona Goran Ivanišević je upravo iz tih razloga, tijekom boravka u Dubrovniku, dolazio sa svojom obitelji u Betinu špilju kako bi se na miru kupao.

U ovoj špilji se gnijezde golubovi, pa ako nikad niste vidjeli malog goluba, ovo je pravo mjesto za to. Spominje je Dragutin Franić u svojoj putopisnoj knjizi (str. 156.).