Beas (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Beas (rijeka) (razvrstavanje).
Rijeka Beas i planine viđene iz Van Vihara, Manali

Rijeka Beas (pendžapski: ਬਿਆਸ) je druga najistočnija rijeka Punjaba. Izvire u Himalajama u centralnoj državi Himachal Pradesh u Indiji, te teče 470 km (290 milja) do rijeke Sutlej u zapadnoj državi Punjab. Rijeka je drevnim Indijcima bila poznata pod nazivom Arjiki ili Vipasa te Hyphasis kod drevnih Grka.

Za trenutno ime Beas se vjeruje da potječe od starijeg imena Vipasa. Rijeka je to ime (Vi-pasa, onaj tko se riješio konopaca ili pase na sanskrit) dobila prema mitu o mudracu Vasisthi. Vasistha je nakon smrti sina Sakthija pokušao samoubistvo skočivši u rijeku vezavši se prethodno konopcima. Ali čim je skočio u rijeku, svi su se konopci odvezali te nije mogao umrijeti. Rijeku još uvijek nazivaju Vipasha u Himachalu, posebno među naučnicima. Rijeka Beas predstavlja najistočniju točku osvajanja Aleksandra Velikog godine 326. pne.

Rijeka izvire kraj prijevoja Rothang u državi Himachal Pradesh te utječe u Sutlej kod Harike Pattana južno od Amritsara u Punjab. Sutlej nastavlja teći u pakistanski Punjab te utječe u rijeku Chenab kod Ucha gdje tvori rijeku Panjnad; potonja utječe u Ind kod Mithankota. Vode rijeka Ravi, Beas i Sutlej su pripale Indiji prema Sporazumu o vodama Inda između Indije i Pakistana.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]