Baba Vanga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vangelija Gušterova
RođenjeVangelija Pandeva Dimitrova
31. siječnja 1911.
Osmansko Carstvo Strumica, Osmansko Carstvo
(danas  Sjeverna Makedonija)
Smrt11. kolovoza 1996.
Bugarska Sofija, Bugarska
Uzrok smrtirak dojke
NacionalnostBugarkinja
Ostala imenaBaba Vanga
DržavljanstvoOsmansko Carstvo osmansko (1911-1913)
Bugarska bugarsko (1913-1919)
Kraljevina Jugoslavija jugoslavensko (1919-1941)
Bugarska bugarsko (1941-1996)
Poznat/a povidovnjakinja

Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova "Baba Vanga" (Strumica, Osmansko Carstvo, 31. siječnja, 1911. - Sofija, Bugarska 11. kolovoza, 1996 ) bila je bugarska vidovnjakinja.

Djetinstvo[uredi | uredi kod]

Vangina kuća u Bugarskoj.

Rođena u Strumici u Osmanskom Carstvu (danas Sjeverna Makedonija) u siromašnoj obitelji. Sa 12 godina godina ostala je slijepa nakon što nekoliko dana proboravila zatrpanu u pijesku. Nekoliko se godina školovala u školi za slijepe u Zemunu, gdje je naučila šiti. Nakon smrti pomajke vratila se u Bugarsku da bi se brinula za mlađu braću i sestre.

Lažna proročanstva[uredi | uredi kod]

Tvrdila je da joj informacije o prostoru i vremenu šalju nevidljiva bića. Navodno je prorekla čak i vlastitu smrt, 11. kolovoza 1996. Budući da je bila nepismena, njezina proročanstva zapisivali su njezini prijatelji i rodbina. Proročanstva su joj bila naglašeno katastrofična i na granici znanstvene-fantastike. Njezino proročanstvo o početku Trećeg svjetskog rata pokazalo se pogrešnim.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Često je bila viđana u društvu bugarskog vođe komunističe partije Todora Živkovog, te se misli da je tim kanalom dobivala informacije od tajnih službi.

Smrt[uredi | uredi kod]

Nakon što je navodno prorekla svoju smrt, odala se alkoholu te je ubrzo umrla u 85. godini života. Na posljednji ispraćaj došli su mnogi ljudi iz svih dijelova svijeta da joj odaju počast. Rodna kuća joj je pretvorena u muzej.

Izvori[uredi | uredi kod]