Baba Vanga

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vangelija Gušterova
Rođen/aVangelija Pandeva Dimitrova
31. siječnja 1911.
Osmansko Carstvo Strumica, Osmansko Carstvo
(danas  Sjeverna Makedonija)
Umro/la11. kolovoza 1996.
Bugarska Sofija, Bugarska
Uzrok smrtirak dojke
NacionalnostBugarkinja
Ostala imenaBaba Vanga
DržavljanstvoOsmansko Carstvo osmansko (1911-1913)
Bugarska bugarsko (1913-1919)
Kraljevina Jugoslavija jugoslavensko (1919-1941)
Bugarska bugarsko (1941-1996)
Poznat/a povidovnjakinja

Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova "Baba Vanga" (Strumica, Osmansko Carstvo, 31. siječnja, 1911. - Sofija, Bugarska 11. kolovoza, 1996 ) bila je bugarska vidovnjakinja.

Djetinstvo[uredi | uredi kod]

Vangina kuća u Bugarskoj.

Rođena u Strumici u Osmanskom Carstvu (danas Sjeverna Makedonija) u siromašnoj obitelji. Sa 12 godina godina ostala je slijepa nakon što nekoliko dana proboravila zatrpanu u pijesku. Nekoliko se godina školovala u školi za slijepe u Zemunu, gdje je naučila šiti. Nakon smrti pomajke vratila se u Bugarsku da bi se brinula za mlađu braću i sestre.

Lažna proročanstva[uredi | uredi kod]

Tvrdila je da joj informacije o prostoru i vremenu šalju nevidljiva bića. Navodno je prorekla čak i vlastitu smrt, 11. kolovoza 1996. Budući da je bila nepismena, njezina proročanstva zapisivali su njezini prijatelji i rodbina. Proročanstva su joj bila naglašeno katastrofična i na granici znanstvene-fantastike. Njezino proročanstvo o početku Trećeg svjetskog rata pokazalo se pogrešnim.

Rupite TodorBozhinov (25).JPG

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Često je bila viđana u društvu bugarskog vođe komunističe partije Todora Živkovog, te se misli da je tim kanalom dobivala informacije od tajnih službi.

Smrt[uredi | uredi kod]

Nakon što je navodno prorekla svoju smrt, odala se alkoholu te je ubrzo umrla u 85. godini života. Na posljednji ispraćaj došli su mnogi ljudi iz svih dijelova svijeta da joj odaju počast. Rodna kuća joj je pretvorena u muzej.

Izvori[uredi | uredi kod]