Bašar al-Asad

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bašar el Asad)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
17. jul 2000
Predsjednik vlade Muhammad Mustafa Mero
Muhammad Naji al-Otari
Adel Safar
Riyad Farid Hijab
Omar Ibrahim Ghalawanji (Acting)
Wael Nader al-Halqi
Potpredsjednik Farouk al-Sharaa
Najah al-Attar
Prethodnik Abdul Halim Khaddam (v. d.)

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
20. jun 2000
Vođa Abdullah al-Ahmar
Prethodnik Hafez al-Assad

Rođen/a 11. 9. 1965. (1965-09-11) (dob: 58)
Damask, Ujedinjena Arapska Republika
Politička stranka Ba'ath partija
Ostale političke
afilijacije
Nacionalni progresivni front
Suprug/a Asma al-Akhras
Djeca Hafez
Zein
Karim
Alma mater Univerzitet u Damasku
Religija alavitski šijit[1]
Website The President

Bašar al-Asad (arap. بشار الأسد; Damask, Sirija, 11. septembar 1965.) je predsjednik Sirijske Arapske Republike od 2000. godine. Zajedno s Faure Gnassingbé od Toga, Ilham Alijevom od Azerbejdžana i Kim Jong Unom od Severne Koreje Bašar spada u malenu skupinu predsednika republike koji su svoj položaj nasljedili od oca. U njegovom slučaj on je postao predsednik 2000. godine nakon smrti Hafiza al-Asada.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Srednju školu je pohađao u Damasku, i završio ju je 1982. godine. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Damasku i diplomirao 1988. godine. Specijalizovao je oftamologiju u Vojnoj bolnici Tishreen i nastavio studije u Londonu, sve do 1994. godine.

Godine 1995. je bio na čelu Sirijskog računarskog društva (engl. Syrian Computer Society, SCS) radeći na širenju informatičke kulture po cijelom svijetu. Od 1995. je nadgledao reformske programe dva ministarstva — za obrazovanje i za visoko obrazovanje. Nakon iznenadne smrti brata postao je prestolonaslednik republike.

Karijera

[uredi | uredi kod]

Godine 1985. se pridružio vojsci, i služio je u intendanturi. Prošao je kroz mnogobrojne vojne kurseve i vježbe. Dana 11. juna 2000. je unaprijeđen u rang general-lajtnanta i postavljen za komandanta Vojske i Oružanih snaga.

Juna 2000. je izabran za predsjedavajućeg Arapske socijalističke partije Baas. Dana 10. jula 2000. je izabran za predsjednika Republike, i dužnost je preuzeo nakon polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom,17. jula 2000. godine.

Ponovno je izabran za predsjedavajućeg Baas i njenog Centralnog komiteta na 10. kongresu u maju 2005. godine. Za predsjednika Republike ponovno je izabran 2007. i potom 2012. godine.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
Napomene
Literatura

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]