BUtterfield 8

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
BUtterfield 8

kino-poster koji je izradio Reynold Brown
Režija Daniel Mann
Producent Pandro S. Berman
Scenario John Michael Hayes
Charles Schnee
Predložak BUtterfiled 8; autor:
John O'Hara
Uloge Elizabeth Taylor
Laurence Harvey
Eddie Fisher
Muzika Bronislau Kaper
Fotografija Charles Harten
Joseph Ruttenberg
Montaža Ralph E. Winters
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
4. novembar 1960 (1960-11-04) (SAD)
Trajanje 109 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,8 mil. $[1]
Bruto prihod 10 mil. $[1]

BUtterfield 8 [2] je američki igrani film snimljen 1960. u režiji Daniela Manna. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Johna O'Hare iz 1935. godine. Protagonistica, čiji lik tumači Elizabeth Taylor, je Gloria Wandrous, je lijepa manekenka koja svoj luksuzni životni stil dodatno financira kratkim ljubavnim vezama sa bogatim "sponzorima". Radnja prikazuje komplikacije koje nastanu kada se jedan od njih, Weston Liggett (čiji lik tumači Laurence Harvey), u nju zaljubi te razmišlja o tome da zbog toga napusti vlastitu ženu i djecu.

Taylor je, slično kao i njen tadašnji muž Eddie Fisher, koji je sa njom bio nastupio u ulozi najboljeg prijatelja, duboko prezirala film. Oboje su smatrali kako njen lik i dijelovi zapleta imaju prevelike sličnosti sa stvarnim životom, odnosno time da je Fisher radi Taylor nedugo prije bio napustio suprugu Debbie Reynolds, izazvavši negativne reakcije u dijelu američke javnosti. Taylor je na snimanje pristala isključivo zato da što prije ispuni ugovorne obaveze prema studiju MGM, a kako bi mogla početi snimati Kleopatru. Ironijom sudbine, upravo joj je ta uloga, nakon četiri prethodne nominacije, donijela Oscara za najbolju glumicu. Taylor je i nakon toga nastavila izražavati nezadovoljstvo filmom.[3]

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study 
  2. Neobični naslov romana i filma, koji koristi dva velika slova u riječi, se temelji na praksi označavanja telefonskih centrala u SAD, koje su sve do 1970-ih koristile dvoslovne šifre umjesto brojeva; BUtterfield 8 je tako označavao centralu u najelitnijem dijelu naselja Upper East Side na Manhattanu.
  3. "BUtterfield 8". TCM. http://www.tcm.com/thismonth/article.jsp?cid=31292&mainArticleId=161048. Pristupljeno 8. IV 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]