Autocesta A3 (Hrvatska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Autocesta A3 - izlaz za Samobor i Svetu Nedjelju

Autocesta A3 je druga autocesta po veličini u Hrvatskoj. Vodi od Bregane preko Zagreba i Slavonskog Broda, tj. Posavine do Lipovca na granici sa Srbijom. Ovo je najduža autocesta u Republici Hrvatskoj. Njezina međunarodna oznaka, koja apostrofira njezinu važnost, je E70 (europska autocesta 70) i pripada desetom evropskom transportnom koridoru koji počinje u Salzburgu i zavrsava u Solunu.

Povijest[uredi | uredi kod]

Za vrijeme postojanja države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ova autocesta je imala naziv Autocesta Bratstva i Jedinstva. Taj naziv je trebao asocirati na njen politički značaj. Njezina prvotno planirana ruta je Zagreb-Beograd. Nakon nastanka samostalne Republike Hrvatske sama dužina trase je skraćena na današnju dužinu i dovršena je izgradnja. Također, dionica Zagreb-Bregana je naknadno dograđena.

Značaj[uredi | uredi kod]

Ova autocesta ima lokalni, regionalni i veliki međunarodni značaj. Naime, ona je dio Paneuropskog cestovnog koridora 10, koji spaja istočnu i zapadnu Europu. Njezina trasa prolazi približno usporedno sa rijekom Savom i usporedno sa paneuropskim željezničkim koridorom 10.

  • Lokalno, ona omogućuje svim gradovima razvojne šanse i najkraći i najbrži put prema istoku i zapadu.
  • Reginalno, ova autocesta povezuje Slavoniju longitudalno od istoka ka zapadu, sa Moslavinom i Središnjom Hrvatskom, te glavnim Gradom Zagrebom.
  • Međunarodno, ova autocesta direktno povezuje Srbiju sa Slovenijom preko Zagreba. Do završetka autoceste A1, koja nije dugo vremena bila izgrađivana iz političkih razloga, ovo je bila najvažnija Autocesta u Hrvatskoj. Dovršetkom autoceste A5 (tzv. Slavonika) i mogućnošću longitudalno-transverzalnog križanja, ova autocesta će samo još više dobiti na značaju.

Gradovi uz prometnicu[uredi | uredi kod]

Ovo su gradovi, poredani od jugoistoka prema zapadu:

Županije Gradovi
Vukovarsko-srijemska županija Županja
Brodsko-posavska županija Slavonski Brod
Nova Gradiška
Sisačko-moslavačka županija Novska
Kutina
Zagrebačka županija Ivanić Grad
Dugo Selo
Grad Zagreb Zagreb
Zagrebačka županija Sveta Nedelja
Samobor

Neostvareni planovi[uredi | uredi kod]

Blizu grada Nova Gradiška, kod mjesta Okučani, postojali su planovi spoja na autocestu, koja bi vodila do susjedne države Bosne i Hercegovine, i grada Banja Luka. Na cvoru Okucani izgradjen je dio brze ceste koja ce u buducnosti spajati novi granicni prelaz sa autocestom A3. Postojali su i pisani planovi, koji pokazuju izmještanje elektroenergetskih vodova za trasu spoja brze ceste.Rat je prekinuo planiranje,ali u posljednje vrijeme planovi su obnovljeni,najvise zbog pritiska od strane susjedne drzave jer na njihovoj strani cijela trasa autoceste je izgradjena a Bos.Gradisci hitno treba obilaznica i novi most.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]