Autocesta A3 (Hrvatska)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Autocesta A3 - izlaz za Samobor i Svetu Nedjelju

Tabliczka E70.svg Autocesta A3 je druga autocesta po veličini u Hrvatskoj. Vodi od Bregane preko Zagreba i Slavonskog Broda, tj. Posavine do Lipovca na granici sa Srbijom. Ovo je najduža autocesta u Republici Hrvatskoj. Njezina međunarodna oznaka, koja apostrofira njezinu važnost, je E70 (europska autocesta 70) i pripada desetom evropskom transportnom koridoru koji počinje u Salzburgu i zavrsava u Solunu.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vrijeme postojanja države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ova autocesta je imala naziv Autocesta Bratstva i Jedinstva. Taj naziv je trebao asocirati na njen politički značaj. Njezina prvotno planirana ruta je Zagreb-Beograd. Nakon nastanka samostalne Republike Hrvatske sama dužina trase je skraćena na današnju dužinu i dovršena je izgradnja. Također, dionica Zagreb-Bregana je naknadno dograđena.

Značaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ova autocesta ima lokalni, regionalni i veliki međunarodni značaj. Naime, ona je dio Paneuropskog cestovnog koridora 10, koji spaja istočnu i zapadnu Europu. Njezina trasa prolazi približno usporedno sa rijekom Savom i usporedno sa paneuropskim željezničkim koridorom 10.

  • Lokalno, ona omogućuje svim gradovima razvojne šanse i najkraći i najbrži put prema istoku i zapadu.
  • Reginalno, ova autocesta povezuje Slavoniju longitudalno od istoka ka zapadu, sa Moslavinom i Središnjom Hrvatskom, te glavnim Gradom Zagrebom.
  • Međunarodno, ova autocesta direktno povezuje Srbiju sa Slovenijom preko Zagreba. Do završetka autoceste A1, koja nije dugo vremena bila izgrađivana iz političkih razloga, ovo je bila najvažnija Autocesta u Hrvatskoj. Dovršetkom autoceste A5 (tzv. Slavonika) i mogućnošću longitudalno-transverzalnog križanja, ova autocesta će samo još više dobiti na značaju.

Gradovi uz prometnicu[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovo su gradovi, poredani od jugoistoka prema zapadu:

Županije Gradovi
Coat of Arms of Vukovar-Syrmia County.svg Vukovarsko-srijemska županija Županja
Coat of arms of Brod-Posavina County.svg Brodsko-posavska županija Slavonski Brod
Nova Gradiška
Sisak-Moslavina County coat of arms.png Sisačko-moslavačka županija Novska
Kutina
Zagreb County coat of arms.png Zagrebačka županija Ivanić Grad
Dugo Selo
Coat of arms of Zagreb.svg Grad Zagreb Zagreb
Zagreb County coat of arms.png Zagrebačka županija Sveta Nedelja
Samobor

Neostvareni planovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Blizu grada Nova Gradiška, kod mjesta Okučani, postojali su planovi spoja na autocestu, koja bi vodila do susjedne države Bosne i Hercegovine, i grada Banja Luka. Na cvoru Okucani izgradjen je dio brze ceste koja ce u buducnosti spajati novi granicni prelaz sa autocestom A3. Postojali su i pisani planovi, koji pokazuju izmještanje elektroenergetskih vodova za trasu spoja brze ceste.Rat je prekinuo planiranje,ali u posljednje vrijeme planovi su obnovljeni,najvise zbog pritiska od strane susjedne drzave jer na njihovoj strani cijela trasa autoceste je izgradjena a Bos.Gradisci hitno treba obilaznica i novi most.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]