Aragacotn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aragacotn (arm. Արագածոտն) jest pokrajina u Armeniji. Prema podacima popisa iz 2011. godine u pokrajini je živjelo 132.925 stanovnika (4,4%) i treća je najslabije naseljena pokrajina poslije pokrajina Tavuš i Vajots Dzor. Glavni grad provincije jest Aštarak. Naziv Aragacotn na armenskom jeziku znači podnožje Aragaca.

Geografija[uredi | uredi kod]

Gorje Arteni (2047 m)
Vodopad Gegarot u blizini sela Aragac

Aragacotn zauzima sjeverozapadni dio Armenije i ima površinu od 2756 km² (9,3% ukupne površine Armenije). Graniči s pokrajinom Širak na sjeveru, Lori na sjeveroistoku, Kotajk na istoku, Armavir na jugu i gradom Erevanom na jugozapadu. Rijeka Ahurjan na zapadu razdvaja Aragacotn od turske provincije Kars.

Historijski, sadašnja teritorija ove pokrajine ulavnom je zauzimala dijelove kantona Aragacotn, Nig i Širak, koji su bili u sastavu drevne armenske provincije Ajrarat. Sjevernim dijelom pokrajine dominira planina Aragac, koja je najviši vrh Aragacotna i cijele Armenije (4090 m). Na sjeveroistoku i istoku Aragac se približava planinama Pambak i Cagkunjac. Gorje Arteni dominira sjeveroistočnim i centralnim istočnim dijelovima. Mala dolina Ahurjana zauzima zapadni rub Aragacotna. Na jugu i jugozapadu Aragacotn zauzima sjeverozapadne dijelove Araratske ravnice.

Nadmorska visina Aragacotna kreće se u rasponu od 950 do 4090 m.

Osim Ahurjana, glavni vodni resursi u ovoj pokrajini jesu rijeke Kasag, Gegarot i Amberd. Od planinskih jezera u Aragacotnu se nalaze Kari, Lesing, Amberd, Tagavor i Kuragbjur. Između 1962. i 1967. na Kasagu je izgrađena brana Aparan.

Klima Aragacotna vrlo je raznolika usljed velike visinske razlike između pojedinih dijelova pokrajine. Godišnja količina padavina varira između 400 mm u nižim područjima i 1000 mm u planinskim.

Demografija[uredi | uredi kod]

prema popisu stanovništva iz 2011. godine u pokrajini je živjelo 132.925 stanovnika što je udio od 4,4% armenskog stanovništva. Urbanog stanovništva je 31.376 (23,6%) dok preovladava ruralno stanovništvo kojeg je ukupno 101.549 (76.4%) što predstavlja najviši udio ruralnog stanovništva u Armeniji.

U pokrajini se nalazi 3 urbane i 111 ruralnih lokalnih zajednica. Najveći urbani centar je Aštarak sa 19.615 stanovnika. Ostali urbani centri su Aparan i Talin sa populacijom od 6.451 i 5.310 stanovnika, respektivno. Sa 4.780 stanovnika, naselje Ošakan je najveći ruralni centar pokrajine.

Aragac

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]