Apendicitis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Apendicitis je naziv za zapalenje slepog creva. može biti akutno i hronično.

Akutno zapaljenje slepog creva nastaje delovanjem zaraznih klica na sluzokoži slepog creva. Od sluzokože, gnojenje se širi dalje, dok ne dođe do spoljne opne creva; nju gnoj nagrize i stvori otvor, kroz koji se gnoj iz šupljine slepog creva izlije u slobodnu trbušnu šupljinu. Izlivanjem gnoja u slobodnu šupljinu trbuha nastaje akutno zapaljenje trbušne maramice.

Dugo se verovalo da razna strana tela, kao koštice od voća i povrća itd. ulaskom u slepo crevo izazivaju njegovo zapaljenje. Sem toga, u slepom crevu se često stvaraju kamenčići od stvrdnutog crevnog sadržaja, pa se i za njih verovalo da izazivaju zapaljenje slepog creva. Ali to izgleda nije tačno, jer u ogromnom broju slučajeva imamo zapaljenje slepog creva bez ikakvih stranih tela ili kamenčića. Uzrok zapaljenju su bakterije kojih ima u crevima, ali nije poznato zašto te bakterije kod pojedinih osoba izazivaju zapaljenje slepog creva, a kod drugih ne.

Zapaljenje slepog creva pojavljuje se najčešće u doba od 10. do 30. godine ali akutno zapaljenje slepog creva mogu dobiti i sasvim mala deca a i ljudi u dubokoj starosti.

Kod zapaljenja slepog creva bolovi su uvek praćeni gađenjem i povraćanjem. Stolica je uglavnom zadržana. Ima slučajeva, ali retko, da pri prvim bolovima dođe do naglog proliva.

Tok bolesti može biti različit. Napad se može stišati, bol postepeno prestaje, temperatura padne i bolesnik počinje da se oporavlja; napad je prošao bez loših posledica. Sledeći napad zapaljenja slepog creva može uskoro doći, sa ponovnim bolovima i ponavljanjem svih pomenutih znakova oboljenja. Ponekad se napad ne ponavlja po nekoliko meseci.

U drugim slučajevima, bolovi su od početka jaki i ne prestaju. U toku nekoliko sati, ili posle jednog do dva dana, dolazi do prskanja slepog creva i do zagnojavanja cele trbušne šupljine, što je po život bolesnika najopasnije. Momenat kad prsne slepo crevo praćen je najjačim bolom i osećanjem kao da je nož zaboden u trbuh.

Znaci hroničnog zapaljenja slepog creva su teškoće u probavi, koje se javljaju povremeno a izražene su u zadržanoj stolici, osećanju punoće u želucu posle jela, gubljenju apetita, odrigivanju i nadražaju na povraćanje.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]