Anne Bonny

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anne Bonny (8. mart 1702 - 22. april 1782?) je bila irska piratkinja koja je u Zlatnom dobu piratstva operirala na području Karipskog mora, poznata kao jedna od rijetkih žena kojoj je suđeno za pirateriju.

O njenom životu postoje prilično oskudni i kontradiktorni podaci, a najpouzdanijim izvorom se smatra knjiga A General History of the Pyrates iz 1724. godine. Rodila se u Irskoj kao Anne Cormac, odnosno kao kćer advokata Williama Cormaca i njegove sluškinje Mary Brennan. U djetinjstvu je zajedno sa roditeljima emigrirala u Sjevernu Ameriku, gdje joj je otac s vremenom stekao ugled kao trgovac. Zbog "divljeg" temperamenta je, međutim, pobjegla iz kuće te se udala za Jamesa Bonnyja, pomorca koji se povremeno bavio piratstvom. Oko godine 1718. je upoznala pirata Jack Rackhama i zajedno sa njim sudjelovala u pljačkama brodova. Za razliku od nekih drugih žena-pirata svog doba, nikada nije krila svoj spol, te je postala poznata po spremnosti da sudjeluje u borbama. Zajedno sa mužem je uhvaćena 1720. godine. Što se sa njom kasnije dogodilo nije posve jasno; prema nekim izvorima je pogubljenje privremeno izbjegla koristeći instituciju odgode zbog trudnoće. Ne postoje službeni zapisi o tome da li je bila pogubljena ili puštena iz zatvora.

Anne Bonny je kasnije postala inspiracijom za brojna umjetnička i književna djela sa piratskom tematikom. Među njima se ističe hollywoodski film Anne of the Indies iz 1951. godine, gdje je naslovni lik tumačila Anne Peters. Godine 2014. se njen lik, koji tumači Clara Paget, pojavio u TV-seriji Black Sails, a također i u video-igri Assassin's Creed IV: Black Flag.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]