Andha Naal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Andha Naal
RežijaSundaram Balachander
ProducentA. V. Meiyappan
ScenarioJavar Seetharaman (scenario i dijalozi)
sinopsis: Sundaram Balachander
Uloge
MuzikaSaraswathy Stores Orchestra
FotografijaS. Maruti Rao
MontažaS. Surya
StudioAVM Productions
Datum(i) premijere
13. 1. 1954 (1954-01-13)
Trajanje130 min. [1]
Zemlja Indija
Jeziktamilski

Andha Naal (sh. Taj dan) je indijski crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1954. godine u režiji Sundarama Balachandera, poznat kao prvi film noir, ali i kao jedno od najboljih ostvarenja u historiji tamilske kinematografije.

Radnja se događa u Madrasu (današnji Chennai) 1943. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata i prikazuje policijsku istragu ubistva radio-inženjera (čiji lik tumači Sivaji Ganesan), tokom koje se u flashbackovima prikazuje njegov život, odnosno različiti način na koji su ga vidjeli njegovi bližnji. Film je nastao u produkciji studija AVM Productions i predstavljao je priličnu rijetkost za tadašnju tamilsku kinematografiju, s obzirom da se u njemu nisu koristili dotada obavezne plesne i muzičke točke. Napravljen je pod snažnim uticajem hollywoodskih i evropskih filmova, a narativna struktura je mnoge podsjetila na znameniti Kurosawin film Rashomon.

Andha Naal je dobio pohvale od strane kritike, ali je doživio komercijalni neuspjeh, što se tumačilo kao nedostatkom muzike, tako i time da glavni lik gine na samom početku, a zbog čega je veliki dio publike, nenaviknute na nelinearnu naraciju, jednostavno napuštao kino-dvorane. Producent A. V. Meiyappan se, poučen tim iskustvom, više nije usudio eksperimentirati, te su svi njegovi filmovi kasnije imali konvencionalnu strukturu i muzičke sadržaje. Usprkos toga je među kritičarima i filmofilma stekao kult status te je ušao u izbor 100 najboljih filmova indijske kinematografije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Vest 2014: str. 309
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Pillai 2015: str. 265
  3. „Andha Naal”. The Indian Express. 8 May 1954. str. 3. Arhivirano iz originala na datum 13 April 2017. Pristupljeno 13. IV 2017. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]