Ambrozije Aleksandrijski

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ambrozije (takođe poznat i kao Ambrozije iz Aleksandrije; † 251), bio je Origenov prisan prijatelj i donator.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ambrozije je živeo u Aleksandriji u Origenovom vremenu (185254), bio je jedan bogat i ugledan dvorski službenik, njegovi tačni podaci rođenja su nepoznati.

Pripadao je jednom gnostičkom pravcu, ali blagodareći Origenovom uticaju postaje pristalica pravoslavlja[1]. Od tada, postaje Ambrozije Origenov prisni prijatelj.

Podržavanje Origena[uredi - уреди | uredi izvor]

Ambrozije je za Origena organizovao i plaćao sedam brzih pisara i sedam prepisivača, i pored toga još nekoliko ulepšavajućih pisara (kaligrafa). Kada se njegov prijatelj Origen pripremao da započne rad na „Heksapli“, jedno uspoređivanje starog hebrejskog teksta Staroga zaveta s raznim grčkim prevodima, Ambrozije se nije uplašio nikakvih finansijskih investicija da bi ga snadbeo sa odgovarajućim pismima i knjigama, već ga je na tom radu bodrio i čvrsto podržavao.

Ambrozijevo hapšenje i mučenička smrt[uredi - уреди | uredi izvor]

Kada je Origen bio prognan 232. godine u Cezareju pratio ga je i njegov prijatelj Ambrozije, koji je tamo postao Đakon, i tokom proganjanja hrišćana pod vladavinom rimskog cara Maksimin Dajom (235238) zbog priznavanja hrišćanske vere, Ambrozije biva uhapšen i bačen u tamnicu. Ambrozije je umro pre Origena 251. godine.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Jevsevije Cezarejski, Crkvena Istorija, VI. XVIII. 1