Amalarik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Amalarih ili Amalarik, bio je sin vizigotskog kralja Alariha II i Teodegote, kćerke ostrogotskog kralja, Teodorika Velikog i njegove prve žene. Amalarih je bio dete kad mu je otac poginuo u bici kod Vujea (507), te je do 526. godine u njegovo ime vladao njegov deda, Teodorik Veliki. Samostalno je počeo da vlada 526. dok nije bio ubijen, 531.

Život[uredi | uredi kod]

Kada je Alarih poginuo 507. godine, na njegovo mesto je izabran njegov nezakoniti sin, Gesalih, a Amalarih je bio odveden na sigurno u Hispaniju. Gesalih je nastavio borbu protiv Franaka, ali nije imao mnogo uspeha, jer je 511. bio ubijen. Nakon njegove smrti, Vizigotskim kraljevstvom je vladao Teodorik Veliki u ime svog maloletnog unuka, Amalariha, a preko svog vice-regenta, Teudisa, ostrogotskog plemića. Godine 522. mladi Amalarih je bio proglašen kraljem a četiri godine kasnije, nakon Teodorikove smrti, preuzeo je potpunu vlast nad Vizigotskim kraljevstvom u Hispaniji i Septimaniji, a Provansu je dao na upravljanje svom rođaku, novom ostrogotskom kralju Atalarihu.

Oženio se Klotildom, kćerkom franačkog kralja, Hlodoveha. Međutim, Amalarih ju je zlostavljao i primoravao da prihvati arijanizam i da se odrekne ortodoksnog hrišćanstva, vere koju je skoro njen otac bio prihvatio kao zvaničnu veru Franačkog kraljevstva, što je izazvalo franačku intervenciju. Amalarih je pobeđen u Narbonu 531, odakle je pobegao u Barselonu, gde su ga ubili njegovi ljudi[1].

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Brockhaus Geschichte, Second Edition

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Gesalih
Vizigotski kralj
(511531)
(pod regenstvom Teodorika Velikog do 526. godine)
Nasljednik:
Teudis