Agiprand od Spoleta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Agiprand (742-744fl. 742-744) bio je langbobardski plemić i kratkotrajni vojvoda Spoleta, koji je vladao od 742. do 744.

Bio je vojvoda Clusiuma i nećak langobardskog kralja Liutpranda, koji je bio u sukobu s vojvodom Thrasimundom. U tom je sukobu Thrasimund imao podršku pape Grgura III. Kada je, međutim, odnio pobjedu nad Liutprandom i vratio se u Spoleto, odbio je papi vratiti gradove koje je Liutprand bio okupirao. Zbog toga je Grgurov nasljednik Zaharija sklopio savez sa Liutprandom; papska i kraljeva vojska su napali i zauzeli Spoleto. Thrasimund je protjeran, a Agiprand je 742. imenovan za vojvodu.

Agiprand je, u skladu s obećanjem, papi Zahariji vratio gradove. Njegova vladavina je, međutim, bila kratkog vijeka. Već 744. je Liutprand umro, a Thrasimund je to iskoristio kako bi po treći put postao vojvoda.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Paul the Deacon. Historia Langobardorum Arhivirano 2007-02-12 na Wayback Machine-u. Translated by William Dudley Foulke. University of Pennsylvania: 1907.
  • Hartmann, Ludo Moritz. Geschichte Italiens im Mittelalter. Gotha, 1903.
  • Hodgkin, Thomas. Italy and her Invaders. Clarendon Press: 1895.
  • Pabst, H. "Geschichte des langobardischen Herzogthums." Forschungen zur deutschen Geschichte Vol. II, p. 405. Gottingen, 1862.
Kraljevske titule
Prethodi:
Thrasimund II
vojvoda Spoleta
742–744
Slijedi:
Thrasimund II