Adi Shankara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Adi Shankara (IAST: Ādi Śaṅkara fonteski aːd̪i ɕaŋkərə, (sanskrit: आदि शङ्करः, malayalam: ആദി ശങ്കരന്‍ Ādi Śaṅkaran ) (788 - 820), također poznat kao Śaṅkara Bhagavatpādācārya i Ādi Śaṅkarācārya bio je indijski filozof iz Kaladyja u današnjoj državi Kerala koji je konsolidirao doktrinu advaita vedānta. Njegova učenja se temelja na jedinstvu ātmana i brahmana— ne-dvojnog brahmana, u kome se brahman vidi kao nirguna brahman, brahman bez atributa.

Shankara je putovao Indijom i drugim dijelovima južne Azije kako bi propagirao svoju filozofiju kroz rasprave i debate sa drugim misliocima. Pripisuje mu se osnivanje četiri mathe ("manastira"), koji su pomogli u historijskom razvoju, obnovi i širenju doktrine Advaita Vedanta. Vjeruje se kako je Adi Shankara organizirao monastički red Dashanami kao i Shanmata tradiciju obreda.

Njegova djela na sanskritu se bave osnivanjem doktrine advaita (nondualizam). Također je ustanovio važnost monastičkog života na osnovu Upaniđada i Brahma Suzra, u vrijeme je kada je škola Mimamsa inzistirala na striktnom ritualizmu i ismijavala monasticizam. Shankara je elaborirao ideje u Upanišadama, i detaljno komentirao vedski kanon (Brahma Sutra, osnovne upanišade i Bhagavad Gita) nastojeći obraniti svoje teze. U svom djelu je uglavnom kritizirao filozofsku školu Mimamsa, iako se mogu pronaći i kritike škole Samkhya i izvjesnih budističkih škola.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Prethodi:
Bhagawan Govinda Bhagavat Pada
Jagadguru of Sringeri Sharada Peetham
?–820 (videha-mukti)
Slijedi:
Sureshwaracharya