Adelisa od Soissonsa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Adelisa od Soissonsa (fra. Adelise de Soissons) bila je francuska plemkinja i grofica Soissonsa.[1] Bila je kći grofa Guya I i njegove supruge, koja joj je možda bila imenjakinja te je oca i naslijedila na mjestu grofa Soissonsa.

O Adelisi i njenoj porodici postoji nekoliko teorija; prema jednoj od njih, njena majka je bila supruga grofa Nochera I od Bar-sur-Aubea nakon Guyeve smrti.[2] Prema istoj teoriji, Nocher i Adelisina majka bili su roditelji grofa Renauda I od Soissonsa.[3] Druga teorija kaže da je Nocher oženio Adelisu — kćerku Guya I — te su dobili sina Renauda.[4]

Adelisa je vladala s Nocherom, a nakon njegove smrti vladala je sama dok Renaud — koji joj je bio sin ili brat — nije bio dovoljno star za vlast. Nije poznato kada je Adelisa umrla.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. ADELISA de Soissons
  2. Guy I
  3. Srednjovjekovni komentar Acta Sanctorum: "Alaidem comitissam Suessionensem, filiam comitis Gilberti, viduam Guidonis Viromanduensis, et matrem Rainaudi comitis Suessionensem..." (lat.) — "Adelisa, grofica Soissonsa, kći grofa Gilberta, udovica Guya... te majka Renauda, grofa Soissonsa..."
  4. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten