Adad-nirari II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Adad-nirari II se smatra prvim kraljem Asirije u neoasirskom periodu. Vladao je od 911[1] do 891. pne.. S obzirom da postoji puna lista eponima od njegove vladavine do sredine vladavine Ashurbanipala u 7. vijeku pne., prva godina njegove vladavine - 911. pne. - je možda prvi događaj u historiji drevnog Bliskog Istoka koji se može odrediti točno u godinu, iako se Asirski popis kraljeva smatra pouzdanim izvoriom i za ranije periode, te većina naučnika prihvaća i datume koji datiraju od vladavine Ashur-resh-ishija u kasnom 12. vijeku pne.

Život[uredi | uredi kod]

Adad Nirari II je mnogo puta vodio pohode protiv asirskih neprijatelja, nastojeći poput oca nastaviti sa zaštitom asirskih granica[2]. Adad Nirari II je vodio pohode protiv babilonskih snaga na jugu, prilikom čega je pokorio aramejske gradove Kadmuh i Nisibin. Uz bogati plijen je osvojio i regiju Habur[3].

Adad-nirari je naslijedio svog oca, Ašur-dana II, a njega je naslijedio sin, Tukulti-Ninurta II, koji je nastavio s agresivnom politikom prema susjedima[3].

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Bertman, Stephen (2005). Handbook to Life in Ancient Mesopotamia. New York: Oxford UP. str. p. 74. 
  2. Bertman, Stephen (2005). Handbook to Life in Ancient Mesopotamia. New York: Oxford UP. str. p. 74. 
  3. 3,0 3,1 Healy, Mark (1991). The Ancient Assyrians. New York: Osprey. str. p. 6. 

References[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Ashur-dan II
Kralj Asirije
911–891. pne.
Slijedi:
Tukulti-Ninurta II