Aburraes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dolina Aburra, u njoj se danas nalaze gradovi Barbosa, Bello, Caldas, Copacabana, Envigado, Girardota, Itagüí, La Estrella, Medellín i Sabaneta.

Aburraes (Sing. Aburrá), indijansko pleme jezične porodice Chibchan srodno grupama Jamundies, Liles, Timbas, Yamesies i Yolo. Aburrá su u 16. stoljeću nastanjeni u blizini današnjeg Medellína u Kolumbiji, provincija Antioquia.

Dolina Valle de Aburrá u kojoj su oni živjeli naseljena je najmanje 10.000 godina. otkrio ju je Jorge Robledo koji je 1541. živio u obližnjem gradu Heliconia, te je poslao Jeronima Luisa Tejela (Jeronimo Luis Tejelo) da je istraži. Dolina je po tadašnjoj procjeni imala oko 3.000 stanovnika, a domoroci su se zvali Aburra. Njihova ratobornost i nedostatak zlata, obeshrabrili su Španjolce da se u njoj nasele sve do 1574. Prema izvještajima Aburre su bili obrađivači tla koji su sadili kukuruz, crveni grah i pamuk, izrađivali tekstil i uzgajali malene zečeve, zamorce i pse[1]. Godine 1616., Francisco Herrera y Campuzano osnovati će na mjestu današnjeg grada Medellína naselje San Lorenzo de Aburrá ("Poblado de San Lorenzo"). Indijanci što su tamo živjeli uskoro su nestali.

Susjedna plemena bila su im Yamesíes, Nutabe, Niquías, Pequé, Evejico ili Ebéjico, Norisco i Maní, također iz Antioquie..

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Medellin Travel”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-18. Pristupljeno 2014-08-06. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Lo Que Se Da No Se Pierde