Abdera

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 40° 57' 0" SG Š, 24° 58' 59" IGD
Abdera (Άβδηρα) je bila antički grčki grad i pristanište na Egejskom moru u Trakiji. Nalazila se nedaleko od ušća reke Nestos u Egejsko more, naspram ostrva Tasosa. Mesto se nalazi na kordinatama 40°57′SGŠ 24°59′IGD. Savremena opština Abdera ili Avdira ima 3.917 stanovnika (2001.).

Položaj Abdere na karti Grčke

U Abderi su rođeni Demokrit i Protagora.

Abdera se nalazila na nadmorskoj visini od 58 metara.

Po legendi grad je osnovao Herakle. U stvarnosti Abderu su osnovali oko 654. godine pne. kolonisti iz jonskog grada Klazomene (Κλαζομεναί) u nadi da će im dobar položaj omogućiti trgovinu sa Tračanima. Međutim, Tračani su posle nekog vremena uništili grad. Po podacima iz Herodotove istorije osnivač grada se zvao Timezije. Oko 440. pne. Abdera je ponovo naseljena Jonjanima, ali ovog puta sa Teosa koji su došli u Abderu bežeći od Harpaga koji im je zauzeo tvrđavu.

Zbog trgovine sa Tračanima grad se brzo razvijao i bogatio. U V veku pne. grad je bio značajna članica Delskog saveza. Međutim, početkom IV veka pne. Tračani su opet počeli da napadaju grad. NJihove najezde dovele su do smanjenja značaja Abdere. Godine 355. pne. grad ulazi u sastav Antičke Makedonije i potom nestaje sa istorijskih mapa.

Abdera je bila poznata po tome što se u njoj odmarala Kserksova vojska (480. godine pne.) koja je krenula da osvoji Heladu.

Navodna ograničenost njegovih stanovnika postala je poslovična pa se naziv abderićanin upotrebljava kao sinonim za ograničenog malograđanina.

Sada se u blizini Abdere nalazi grčko naselje Avdira.

Ostaci antičkog grada